Nieuws/Vrouw
1246384281
Vrouw

In het nieuws

’Te makkelijk om de leerlingen dan maar vrij te geven’

Als gevolg van het lerarentekort is onderwijs in Nederland niet meer voor elk kind gegarandeerd, zo meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). We spraken Saskia Fung Loy (47), moeder van Jayce (13), over dit - inmiddels - landelijke probleem.

Saskia: „Jayce zit in het eerste jaar van het praktijkonderwijs, een echte brugpieper dus. In de eerste maanden van het schooljaar zijn er al vaak lessen uitgevallen. Dan belt Jayce mij dat hij eerder vrij is, waardoor ik hem moet ophalen. Hij zit op school in Oud-Beijerland en ik werk in hartje Rotterdam, dus dat kost me dan al gauw drie kwartier. Vervolgens duurt het ook nog eens 25 minuten om van school naar huis te rijden. Het heeft dan geen zin meer om terug te gaan naar Rotterdam.”

Vrije dagen

„Afgelopen maandag werd ik zelfs om 06.30 uur door de directeur gebeld dat Jayce helemaal vrij was van school! Daar houd je gewoon geen rekening mee, het verpest je hele schema. Ik ben alleenstaande moeder en werk als ondernemer in de creatieve industrie. Naar sommige klanten kan ik Jayce meenemen, en anders laat ik hem alleen thuis. Dan heb ik liever dat hij iets nuttigs gaat doen, bijvoorbeeld een boek lezen.”

„Maar ik weet dat hij een zak chips opentrekt en gaat Netflixen. Hij ziet de negatieve gevolgen van het lerarentekort natuurlijk niet en vindt het wel prima. Om niet voor verassingen te staan, checken we dan ook iedere ochtend online het rooster. Dan weten we gelijk of er weer een les uitvalt, wat vaak het geval is.”

Oplossing

„Volgende week is er een informatieavond op school. Dan ga ik dit probleem zeker aankaarten bij zijn mentor. Ik snap dat er een lerarentekort is, maar ik vind het te makkelijk om de leerlingen dan maar vrij te geven. Waar zijn alle invallers in geval van ziekte? Er moet een andere oplossing voor zijn! Bovendien wordt er vanuit de school nooit gecommuniceerd over het lerarentekort. Als ze mailtjes kunnen sturen over onzinnige zaken, waarom dan niet over dit probleem? Hier moet verandering in komen.”

Kok

„Jayce wil later graag naar de koksschool, maar dat kan alleen met een VMBO-diploma. Mocht hij in het eerste half jaar boven het gemiddelde scoren, dan kan hij doorstromen naar het VMBO. Door al het lesuitval ben ik angstig; krijgt hij die kans wel? Op het praktijkonderwijs zitten kinderen met verschillende ’problemen’, kinderen die behoefte hebben aan regelmaat! En juist deze kinderen zijn nu de dupe van het lerarentekort, wat weer gevolgen heeft voor hun toekomst.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.