Vrouw/Columns & Opinie
1247114527
Columns & Opinie

'Hoppatee, daar waren ze weer de mensen die niet kunnen lezen'

Caroline Griep schrijft over de reacties die ze op social media op haar columns krijgt.

Heb jij weleens met je kop op het hakblok van de social media gelegen? Moet je eens proberen, hartstikke leuk. Mensen kunnen namelijk niet lezen. Of misschien kunnen ze het wel, maar doen ze het liever niet. Even koppen snellen en dan gaan ze meteen los. Met gestrekt been of op hoge poten. Het liefst kwetsend en kort door de bocht. Wat ze te melden hebben, heeft soms in de verste verte niks te maken met wat er in het artikel gezegd is.

Borstkanker

Laatst bijvoorbeeld werd er van mij gehakt gemaakt omdat ik in een interview bekend had dat het me veel moeite heeft gekost om te stoppen met roken. Ik vertelde dat het me pas lukte toen ik borstkanker had. Om aan te geven hoe verslaafd je kunt zijn. In de hoop rokers tot inkeer te brengen. Dat was alles wat ik zei.

Nou. Dat heb ik geweten. Weinig subtiel kreeg ik tientallen keren naar mijn hoofd geslingerd dat het toch echt mijn eigen stomme schuld is, dat roken, dat ik een slap karakter heb en dat het lekker makkelijk is om anderen de schuld te geven, of zelfs aan te klagen. En o ja, dat het niveau van de samenleving met de dag achteruitgaat. Door mij uiteraard.

Ernstig ziek

Volstrekt overbodige opmerkingen als je gewoon goed gelezen had, want ik wéét dat het mijn eigen schuld is, dat ik honderd procent verantwoordelijk ben voor mijn gedrag, dat heb ik al die jaren geweten en mezelf ook kwalijk genomen. Ik heb er heel veel moeite mee gehad om te stoppen, maar ook daarvan geef ik niemand anders de schuld en ik klaag al helemaal niemand aan.

Vrijdag werd er trouwens ook van longkankerpatiënt Anne Marie van Veen gehakt gemaakt op Facebook. Dat vind ik nog veel pijnlijker, want zij is ernstig ziek. Aanleiding was een interview met haar op deze site.

Missie

Anne Marie is de eerste patiënt die in Nederland aangifte heeft gedaan tegen de tabaksfabrikanten. Ook zij geeft niemand de schuld van haar ziekte en eist evenmin, zoals in Amerika, een megaschadevergoeding van de tabaksfabrikanten.

Nee, ze zette die stap om haar (en alle) kinderen te beschermen, zodat ze niet gaan roken. Echt, als je kunt lezen: er staat geen woord Chinees in. Ze is op een missie die haar niet meer gaat redden, maar doet het tóch. Bewonderenswaardig zou ik zeggen.

Op haar nummer

Maar nee, want hoppatee, daar waren ze weer, de mensen die niet kunnen lezen. Man man, wat gingen ze ook hier tekeer. Ik hoop dat het lekker voor ze was om te doen, dat ze naar bed gingen met een tevreden gevoel: zo, mijn baas/partner luistert nooit naar me, maar dat stomme wijf heb ik toch maar even mooi op haar nummer gezet. Als dat je gelukkig maakt…

Verstokte rokers reageren niet of nauwelijks op zulke berichten, die kijken wel uit denk ik. Jammer, want als (ex-)rokers zouden we nu juist moeten laten zien hoe moeilijk het kan zijn om te stoppen, dwars door alle uit de heup schietende haters heen. Opdat er een beweging komt die de aanklacht tegen de tabaksfabrikanten illustreert en daarmee versterkt.

Dat ook onze kinderen daarvan doordrongen raken. Want van de bijdragen aan de social media-discussie van de mensen die niet kunnen lezen moeten we het overduidelijk niet hebben.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.