Nieuws/Vrouw
1250685978
Vrouw

Paulien begon tweede leg op haar 41ste: Ik kreeg lullige opmerkingen

Paulien (43) had al twee tieners toen ze, twee jaar geleden, onverwacht weer zwanger werd. 'Daar moet ik niet aan denken op jouw leeftijd!' hoort ze nu regelmatig. De Groningse vindt die opmerkingen net zo kwetsend als vragen aan vrouw of ze kinderen wil. "Waar bemoeien mensen zich mee?"

"Twee jaar geleden werd ik niet meer ongesteld. Ik dacht dat het kwam door de stressvolle periode na mijn scheiding van de vader van mijn kinderen van 14 en 12 jaar. Maar mijn vriend riep: 'Of je bent zwanger'. Dat leek mij onmogelijk; ik was gewoon aan de pil."

Goedkope test

"Voor de zekerheid deed ik een zwangerschapstest. Die was positief… Ik kon het niet geloven. Dus deed ik nog een test. Maar hoeveel testen ik ook deed, alles was positief. Ik twijfelde of ik het wel allemaal opnieuw wilde. Ik was tenslotte 'al' 41."

"Maar na een gesprek met mijn oma (94) wist ik dat ik het kindje wilde houden. Zij zei: 'Je kunt beter een kind erbij krijgen dan er een verliezen.' Bovendien wist ik zeker dat ik goed zou kunnen zorgen voor dit kindje."

Combinatietest

"Ik heb wel een combinatietest gedaan die gelukkig uitwees dat er geen risico’s waren. Helaas kreeg ik wel een zwangerschapsvergiftiging, maar dat ligt niet aan de leeftijd. Voor mij is mijn dochter echt een geschenk en een toevoeging aan mijn leven!"

"Ik zit er eigenlijk helemaal niet mee dat ik al ouder ben. Toch kom ik regelmatig in vervelende situaties terecht. Ik krijg vaak van onbekenden te horen: 'Ben je aan het oppassen?' of 'Ik moet er niet aan denken op jouw leeftijd'."

Oma

"Ik vind het soms ook echt te ver gaan. Samen met mijn dochters van 12 en 1 was ik in een winkel toen iemand vroeg of de baby van mijn dochter was. Mijn dochter is 12! Belachelijk toch? Ik kan niet verbloemen dat ik 43 jaar ben, maar ik lijk echt nog niet op een oma."

"Laatst kwam ik iemand tegen die ik ken uit het dorp. Ze vroeg heel verbaasd 'Is die van jou?', knikkend naar mijn baby. Toen ik 'Ja' antwoordde, zei ze: 'Dat meen je niet. Had je daar nog zin in op jouw leeftijd?'.

Zwaarder

"Door dit soort opmerkingen heb ik altijd het gevoel dat ik me moet verdedigen. Terwijl ik echt niet aan een onbekende hoef uit te leggen dat ik ongepland zwanger ben geworden. Ik zou alles hetzelfde doen als ik alles mocht overdoen."

"Toch weet ik niet of ik het kan aanraden om op deze leeftijd nog moeder te worden. Ik vind alles zwaarder dan tien jaar geleden. Zo slaapt mijn dochter nog steeds niet door 's nachts en daar heb ik - ook lichamelijk - heel erg last van. Maar als je nog een kind wilt en het is gezond, waarom niet? Ik ben er blij mee!"

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een bijzonder verhaal vertellen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.