Vrouw/Culinair
1251623805
Culinair

'Hoezo zijn wij culibarbaren?'

Vrouw in de keuken

Vrouw in de keuken

Uit recent onderzoek blijkt dat de Nederlander het kortst luncht van alle Europeanen. Marjolein Hurkmans heeft er haar buik vol van: "Zijn we nou eens klaar met het neerzetten van ons volkje als een stelletje culibarbaren?"

Vrouw in de keuken

Vrouw in de keuken

De gemiddelde Nederlander besteedt per dag 30 minuten aan de lunch en eet dan bij voorkeur de meegebrachte boterhammen met kaas of een salade van thuis, kopten de media recent.Ter vergelijking werd ook meteen even aangegeven hoe lang de Spanjaarden, Italianen en Portugezen over het middagmaal doen: bijna 1 uur…

Lunch

Er sprak iets denigrerends uit het bericht: die domme Nederlanders die nog steeds niet weten hoe je bourgondisch moet leven. Zitten ze daar sneu te wezen met hun broodtrommeltje… Nee dan de Italianen: la dolce vita!

Ik word daar moe van; dat eeuwige gezeur over dat wij niet verder komen dan een boterham met kaas en ’s avonds geprakte aardappels met andijvie en een gehaktbal. Jongens, in welke eeuw leven we eigenlijk? ’s Lands wijs, ’s lands eer. En wij zijn nou eenmaal geen lunchland.

Instagram

Daar is onze arbeidsmarkt niet op ingericht. Met een kom soep tussen de middag en een broodje kaas zijn we inderdaad al zielsgelukkig. Er moet immers nog een vergadering voorbereid worden en de kinderen moeten ook weer naar school worden gebracht. Maar dat wij verder nog steeds geen flauw benul hebben van hoe je een beetje goed kan leven, gaat er bij mij niet in.

Op mijn instagram (volg mij, volg mij!) komt de ene foto na de andere voorbij van de waanzinnige gerechten die de mensen op mijn tijdlijn ’s avonds op tafel zetten. Ja, ik volg een heel aantal foodies. Dat die regelmatig alles uit de kast trekken, zal geen verrassing zijn.

Eigen keuken

Maar ook de vrienden die niet beroepsmatig met eten bezig zijn, toveren af en toe de fraaiste dingen in hun keuken. Collega Sabine veranderde een pompoen in een guacomole spugend tortillachips-monster, schoonzoon Jan-Willem bakte een taart van zelfgeplukte appels en cranberries en huisvriend Jasper maakte een klassiek voorafje van meloen met parmaham op een doordeweekse avond.

En ook op restaurantgebied is ieder zichzelf respecterende keuken in ons land aanwezig. Spaanse tapas, Italiaanse pizza’s, Griekse mezze, Indonesische rijsttafels (een Nederlandse vinding trouwens), Syrische hapjestafels, Egyptische falafel...

Het Gouden Kookboek

Je kunt het zo gek niet bedenken of wij Nederlanders hebben het ooit gegeten en vaak ook zelf een poging gedaan om het thuis na te maken. Kom daar maar eens voor bij de overige Europeanen. In Spanje kun je lang zoeken naar een Griek of een Italiaan.

Mijn bureau wordt wekelijks overladen met stapels kookboeken, van Nederlandse auteurs of in onze taal vertaald, met de meest exotische recepten. En die gaan als warme broodjes over de toonbank. Vorige week werden de genomineerden bekend gemaakt voor de verkiezing van Het Gouden Kookboek: ik tel even 11 keukens uit 11 landen!

Vooringenomenheid

Zo’n lunchonderzoek strijkt me dus tegen de haren in. Er spreekt vooringenomenheid uit: 'Kijk, we gaan weer eens laten zien dat de Nederlander een culibarbaar is.' Want je kunt ook hele andere onderzoeken houden om het tegendeel te bewijzen. In welk land worden de meeste verschillende keukens aangeboden bijvoorbeeld?

Of, als we het dan toch over dat bammetje tussen de middag willen hebben: 'Wie kent en eet de meeste broodsoorten?' Ik kom namelijk weleens bij de bakker in het Franse dorpje waar mijn vakantiehuisje staat en geloof me, ze hebben meerdere soorten brood, maar iedereen koopt de traditionele baguette.

Snackgedrag

In tegenstelling tot de Nederlander: de een zweert bij maisbrood, de ander wil een meergranenbol of een speltcracker, een notenslof of een halfje volkoren. En morgen kan de keuze weer helemaal anders zijn: 'Doet u vandaag maar eens een mueslibol.'

Er zou ook een onderzoek gedaan kunnen worden naar wie het meest gevarieerde snackgedrag vertoont tijdens een voetbalwedstrijd op televisie. Zet onze gevulde eitjes, gehaktballetjes en nachochips met salsa even af tegen de Portugezen die hooguit een handje nootjes eten.

Ontbijttraditie

Of neem de ontbijttradities onder de loep. Wij met doordeweeks inderdaad een boterham, maar op zondag met een uitgebreide brunch versus de Fransen die doordeweeks een croissant met jam eten en op zondag eh… ook een croissant met jam.

Dat Nederlanders geen culinaire genieters zijn, wil er bij mij dan ook niet in. De gemiddelde Nederlander anno 2018 is dol op lekker eten. Tijd dus dat we die spruitjeslucht - die iedereen altijd maar om ons heen wil laten hangen - eens achter ons laten.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.