Nieuws/Vrouw
125362814
Vrouw

Onze 5 beste kledingtips... Hoe cool!

De temperaturen lopen op en we spreken intussen van een hittegolf. De warmte is het gesprek van de dag, inclusief de vraag hoe we ons luchtig(er) kunnen kleden. Oftewel: wat kun je doen om het hoofd én lichaam koel te houden? Hierbij de vijf allerbeste kledingtips tegen oververhitting. Happy hittegolf!

1. Lichte of donkere kleuren

In de woestijn trotseren ze de hitte in lange zwarte of witte gewaden en op het strand probeert iedereen het juist met een bikini, badpak of zwembroek luchtig te houden. Dus wat is wijsheid?

Zo min mogelijk aantrekken bij hoge temperaturen is, hoewel het logisch klinkt, niet altijd de beste oplossing. Echter het bedekken van het lichaam zorgt ervoor dat het lichaam minder zweet. De keus voor lichte of donkere kleuren is ook voor iedereen verschillend. Feit is wel: lichte kleuren weerkaatsen de zonnestraling en donkere tinten absorberen ze.

Maar warmte is niet alleen afkomstig van de zon maar ook vanuit het eigen lichaam. Het is dus niet gezegd dat je met witte kleding geen warmte vasthoudt. Soms blijkt zelfs dat zwarte kleding makkelijker afkoelt, dus dat is een kwestie van uitproberen.

Zomertuniek van Caroline Biss

Zomertuniek van Caroline Biss

2. Wapperende kleding

Bij hoge temperaturen is het belangrijk dat kleding lucht doorlaat, soepel valt en lekker los wappert om het lichaam. Wijde kleding in plaats van strakke items zijn dus de beste optie en geven luchtigheid. Draag eventueel een katoenen hemdje onder de outfit, want ook dat vangt vocht en hitte op.

Lange gewaden en kaftans zijn perfect maar ook zwierige jurkjes en tuniekjes doen het goed. Het voordeel van wijde kleding is ook dat het zweet niet zo snel in je kleren trekt. Bij printjes vallen zweetplekken minder op. Blijf, als je snel zweet, vooral weg van de kleur grijs; op deze kleur zie je vlekken het snelst.

Tuniek van Peter Hahn

Tuniek van Peter Hahn

3. Onderkleding

Denk niet alleen in bovenkleding, maar ook in onderkleding. Kies voor luchtig katoen en als je een jurk draagt en last hebt van schurende dijen, draag eronder dan een wielrenbroekje of een slip met pijpjes. Naturelkleurig ondergoed staat bovendien mooier onder witte kleding.

4. Materialen en stoffen

Hoe warm je het krijgt, heeft alles te maken met welke stoffen je kiest. Ga bij tropische temperaturen voor zo licht mogelijk materiaal. Denk daarbij aan katoen, linnen, zijde, luchtige denim of cool (merino) wool, want deze materialen 'ademen'.

Katoen is altijd goed want dit vangt vocht op en trekt geen hitte aan. Ook linnen is een natuurlijke stof die hitte buiten houdt. Synthetische materialen plakken aan het lichaam en zorgen ervoor dat je extra gaat zweten.

Draag dus liever op snikhete dagen geen polyester, rayon, acryl en polyamide, want dan is zweten gegarandeerd. Viscose daarentegen is een natuurlijk materiaal gemaakt van hout- en bamboeresten. Dit voelt bijna als katoen aan. Items van bamboe en hennep zijn ook fijn.

Ook pure zijde is een aanrader, want deze gladde stof voelt lekker zacht aan. Draag bij het sporten dry-fits en dry-techs die vocht afvoeren. Wil je toch per se die leuke tuniek van polyester aan? Doe er dan een katoenen topje onder, dat werkt prima!

5. Hoofdbedekking

Het is belangrijk om naast figuurlijk ook letterlijk het hoofd koel te houden! Met een hoofddeksel is niet alleen haar- en hoofdhuid beschermd tegen verbranding maar ook een zonnesteek wordt voorkomen. Het hoofd neemt namelijk extra snel warmte op vanwege de vele zweetklieren.

Een hoed, pet, luchtige sjaal... alles is goed om het hoofd te beschermen. Dat kan heel trendy zijn, dus doe er je voordeel mee. De riante rieten zonnehoed met bijpassende tas is een grote trend momenteel en dus helemaal goed.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.