Nieuws/Vrouw
1254168723
Vrouw

Ik ben dik: nou en?!

Petra Noordhuis

Petra Noordhuis

Vol, plussize, romig? Je kunt er allerlei verhullende namen voor verzinnen, maar drie vrouwen draaien er deze week in VROUW Magazine niet omheen. Petra Noordhuis (48) heeft maat 50-58, is 1.82 meter lang en doet niet meer aan gewicht. Ze heeft haar weegschaal de deur uit gedaan. Ze werkt als tekstschrijver en plussize-model, is single en heeft een dochter (22).

Petra Noordhuis

Petra Noordhuis

"Als ze me dik noemen laat ik me er niet meer door raken. Eigenlijk ben ik er gewoon klaar mee dat mensen afgerekend worden op hun uiterlijk, ongeacht wat de 'afwijking' is. Nu zijn het de dikkerds, maar in de toekomst misschien wel mensen met slechte gebitten of platvoeten.

Ommekeer

Behalve Doutzen zijn er maar weinig vrouwen die volledig aan de norm voldoen. Daar kun je ongelukkig van worden, maar je kunt ook je zegeningen tellen en een leuk leven hebben. Dat ik met maat 50 niet iedereens ideaal ben is prima. Maar mijn buurvrouw met maat 36 is dat ook niet. Dat neemt overigens niet weg dat ik wel aandacht aan mezelf besteed, veel sport en gezond leef. Want een tikkeltje ijdel kun je ook zijn als je dikke billen hebt."

Foto: Stef Nagel

Foto: Stef Nagel

"De ommekeer kwam drie jaar geleden. Ik was het zat dat ik mezelf door mijn gewicht liet beïnvloeden. Natuurlijk lukte het niet van de ene op de andere dag. Maar als je jezelf maar lang genoeg voorhoudt dat je jezelf prima vindt zoals je bent, ga je het uiteindelijk vanzelf geloven.

Wat mij hielp was dat ik werd gevraagd om plussize-model te worden. Natuurlijk schoot door mijn hoofd: 'Kan ik dat wel?' Maar ik besloot me niet blind te staren op supermodellen en er gewoon voor te gaan. Mijn werk als plussize-model wisselt fijn af met tekstschrijven. Dat is best een eenzame bezigheid, dus het is leuk om iets ernaast te doen waarbij je veel nieuwe mensen leert kennen."

Startsein

"Met lijnen ben ik gelukkig gestopt. Maar ik heb het gedaan vanaf mijn twintigste. Vanaf dat iemand zei 'Jij moet geen horizontale streepjes dragen.' Toen dacht ik 'Ik ben zeker te dik?' Dat was het startsein voor ontelbare diëten en evenzoveel ge-jojo. Het enige wat ik niet heb gedaan is een sherry-dieet, haha!"

"Nu is mijn uitgangspunt gezond en gelukkig, in plaats van slank en volgens de normen. Ik ging met een trainer aan de slag, sprak met imagocoaches en stylistes, stopte met nagelbijten en leerde met behulp van NLP om alle meningen en oordelen van me af te laten glijden. Daarnaast zette ik een punt achter contacten die alleen maar energie kosten. Je wilt niet weten hoe blij je daarvan wordt!"

Gezond en gelukkig

Foto: Stef Nagel

Foto: Stef Nagel

"Roepen dat je jezelf accepteert is makkelijker dan het ook daadwerkelijk vóelen. Ik kreeg een mail van een boze mevrouw, waarin ze me een 'vies vet varken' noemde. De rest zal ik niet herhalen. Vroeger zou ik van slag zijn, boze tranen wegvegen en haar een hysterische mail terugsturen."

"Dit keer niet. Ik heb oprecht gelachen om haar mail, zeker toen ik haar Facebook-profielfoto zag. Mijn dikke billen zien er namelijk een stuk smakelijker uit dan haar verzuurde gezicht! Waar het mij om gaat is lekker in je vel zitten. Niet dat ik dik-zijn wil promoten, zo ver gaat het niet. Maar ik voel me nu wel gezond en gelukkig!"

Tekst: Vivienne Groenewoud

Over de twee andere tevreden vrouwen lees je in VROUW Magazine!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.