Vrouw/Columns & Opinie
1255536938
Columns & Opinie

Laten we Jacinda Ardern als voorbeeld nemen!

Catherine Keyl

Catherine Keyl

Ongelooflijk hoeveel emotionele dingen er in één week kunnen gebeuren en hoe vrouwen daar tegengestelde rollen bij kunnen vervullen.

Catherine Keyl

Catherine Keyl

Laten we beginnen met het positieve nieuws. Het optreden van Jacinda Ardern (38), de derde vrouwelijke premier van Nieuw-Zeeland, was opvallend. Na de aanslag in Christchurch wist ze precies de goede toon te vinden om haar medeleven te betuigen.

Wapens

Ze slijmde niet, gaf duidelijk aan dat we allemaal leden van dezelfde samenleving zijn en dat we elkaar hebben te verdragen. Ook daarna trad ze zeer kordaat op: ze verbood halfautomatische wapens, stelde een koninklijke commissie in voor onderzoek naar de rol van de geheime diensten en liet de positie van de sociale media nagaan. Een bijzondere mevrouw, die Ardern.

Ze was bijvoorbeeld ook de eerste die haar baby meenam naar de Verenigde Naties toen ze daar moest spreken. "Maar 5% van de wereldleiders is vrouw, dus moet ze zich zo welkom mogelijk voelen", zei de woordvoerder van de Secretaris Generaal.

Dochtertje

Jacinda is de dochter van een eenvoudige politieagent en het levende bewijs dat je in een land als Nieuw-Zeeland nog steeds kunt bereiken wat je wilt, als je maar doorzet. De Maori’s zijn de oorspronkelijke bewoners en daarom werd haar dochtertje Neve Te Aroha genoemd. Neve betekent ’helder stralend’ en Te Aroha ’onze liefde’. Omdat de Maori’s met zoveel liefde op de baby van de premier wachtten.

Zo kan het dus ook. Misschien is dat wel het geheim: je concludeert dat andere groepen in de samenleving anders zijn dan jij, maar je sluit ze niet uit; je probeert juist iedereen met elkaar te verbinden. Dat lukt Jacinda dus heel goed.

Doodgeschoten

En dan naar het negatieve nieuws. Ik herinner mij 6 mei 2002 nog als de dag van gister. Dat is dus nu bijna 17 jaar geleden, de dag waarop Pim Fortuyn werd doodgeschoten.

Ik weet nog precies waar ik was. Ik was het niet eens met zijn visie, maar ik zag hem als een soort paradijsvogel in de Nederlandse samenleving. Dat iemand in ons land om zijn mening doodgeschoten zou worden, leek me een onmogelijkheid.

Beangstigend

Een meisje dat nu 21 is, was dus 4 toen dat gebeurde. Zij kent niet de dreigende sfeer die er ontstond toen Pim succes begon te krijgen. Dat meisje van 21, dat met een doek voor haar mond riep: "Als je Thierry dood wil schieten zeg dan paf", heeft mij een heel slecht weekend bezorgd. Mijn maag keerde zich om. Dat deze twintiger even heeft vast gezeten, luchtte een beetje op. Maar het denken achter de demonstratie is daarmee niet weg. Beangstigend vind ik het.

Henri Beunders - sinds 2015 hoogleraar Ontwikkelingen in de Publieke Opinie - probeerde een antwoord de formuleren, maar ik ben er nog niet gerust op: de liefde en verdraagzaamheid moeten terug in dit land. Laten we naar Ardern kijken, want zo kan het dus ook.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.