Vrouw/Columns & Opinie
1256622185
Columns & Opinie

'We hebben allemaal verkering met onze telefoon'

Schrijfster en presentatrice Daphne Deckers geeft haar kijk op het leven. Deze week heeft ze het over die ene verslavende partner met wie je alles deelt... je smartphone.

Twee weken geleden heb ik een column geschreven over het feit dat tieners steeds later aan seks beginnen, omdat ze – volgens een onderzoek van Rutgers – te druk zijn met Netflix en hun telefoon. Daar heb ik heel wat reacties op gehad, in de trant van: “En volwassenen dan? Alsof die níet aan hun telefoon zitten geplakt!” Dat is waar. Het is dat de volwassenen van nu al in het pre-digitale (lees: stenen) tijdperk aan seks zijn begonnen, anders zag het er voor hen net zo somber uit.

Energieslurpende liefdes­relatie

Vroeger had je een gezegde: Twee ­geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen. De moderne variant daarvan zou kunnen zijn: Twee iPhones op één kussen, want voor veel mensen is het kijken op hun telefoon het laatste wat ze doen voor ze gaan slapen. Én het eerste wat ze doen zodra ze weer wakker zijn. En dan moet je er ’s avonds ook nog voor zorgen dat je hem er goed inhangt, anders heb je er ’s ochtends niks aan.

Spelen met je telefoon is een tactiele aangelegenheid: je moet niet alleen swipen (wat verdacht veel op aaien lijkt) maar ’m ook nog goed vasthouden, dicht bij je dragen en met het juiste gevoel aan de knopjes zitten. Mensen zijn heel bezitterig als het om hun telefoon gaat: zonder dat ding willen ze hun huis liever niet verlaten. Ze geven hem ook niet graag af. Ik weet niet hoe dat bij jou is, maar zodra iemand mijn telefoon vastheeft, borrelt er een gek gevoel in me op: niet te lang graag, nergens aankomen en meteen teruggeven.

Maar wie kent je ook beter dan je telefoon? Hij weet precies wanneer je vrienden jarig zijn, wat je graag eet, hoe laat je opstaat, ja zelfs hoeveel ­stappen je vandaag hebt gezet. Eigenlijk is er maar één conclusie mogelijk: we hebben allemaal verkering met onze telefoon. Ik ook. Maar of we happy zijn? Ik zou het ­eerder een energieslurpende liefdes­relatie willen noemen. En ik ben niet de enige.

Internetkermis

In de Engelse Grazia las ik een onderzoek waarin 74% van de respondenten zei dat ze gelukkiger zouden zijn als ze regelmatig een break konden nemen van alle online technologie, en 66% had nostalgische gevoelens voor de tijd zonder telefoon. Waarom kunnen we er dan niet mee stoppen? Omdat bij het gebruik van je telefoon dezelfde hersengebieden oplichten als bij drugs en gokken: het is één en al instant bevrediging en knipperende lampjes.

Geen wonder dat mensen zich nauwelijks nog kunnen concentreren als hun telefoon zelfs maar in de zichtlijn ligt. Het is allang niet meer onbeleefd om in een restaurant op je telefoon te kijken: iedereen heeft immers dezelfde, onbedwingbare jeuk. Op de dagen dat ik aan mijn roman zit te schrijven, moet ik mijn Samsung dan ook heel ver weg leggen; de lokroep van de internetkermis is gewoonweg te sterk. Misschien dat ik het deze zomer maar eens anders ga doen. Dat ik niet mijn telefoon ga opladen, maar mezelf.

VROUW Jubileumconcert

Kom je ook naar het waanzinnige VROUW Jubileumconcert op 30 oktober a.s.? Bestel snel je tickets en zing samen met vriendinnen lekker mee met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.