Nieuws/Vrouw
125673271
Vrouw

'Het is verstandig voorzichtig om te gaan met slachtoffer- en daderrollen'

Allard de Witte

Allard de Witte

Niet eerder werd er zoveel gesproken over seksueel misbruik en seksuele intimidatie als de afgelopen weken. De hashtag #metoo opent een beerput aan slachtofferverhalen. (On)bekenden worden slachtoffer, (on)bekenden worden dader. Aan de ene kant vinden mensen het heftig, aan de andere wordt afgevraagd of het wel de waarheid betreft.

Allard de Witte

Allard de Witte

Maar waarom? Waarom zouden we twijfelen? En waarom zou iemand een ander vals beschuldigen? Petra de Groot, psychodynamisch therapeut in Arnhem, heeft jarenlange ervaring in het behandelen en begeleiden van patiënten met een seksueel trauma.

Overlevingsstrategie

"Seksueel misbruik zit nog altijd in de taboesfeer. Het gaat over een intiem onderdeel van onze relaties. Seksueel misbruik roept heftige emoties op en het is lastig om deze toe te laten in ons bewustzijn. We voelen ons er ongemakkelijk bij."

"Het willen ontkennen is een overlevingsstrategie van ons brein. We houden liever onze illusie van een veilige wereld - en onze helden in deze wereld - in stand, dan dat we de verschrikkelijke waarheid willen toelaten."

Te kort door de bocht

Dat roept de vraag op: 'Wat is de waarheid?' Want er gaan ook verhalen over valse beschuldigingen. Maar waarom zou iemand liegen, een ander vals beschuldigen van seksueel misbruik? Is dat niet gewoon een schreeuw om aandacht? Volgens de Groot is dat te kort door de bocht gedacht.

"Vaak is er een diepere (traumatische) oorzaak. Gezonde mensen worden niet wakker met het idee vandaag eens even iemand te beschuldigen van een seksueel misdrijf dat niet gepleegd is. Het gaat bijna altijd over diepere, onverwerkte pijn."

Meer aan de hand

"Liegen over misbruik doet men uit wraak, jaloezie, beschermen van de echte dader, loyaliteit, angst of om erbij te willen horen. De schreeuw om aandacht kan hier zeker een rol spelen, maar er is altijd meer aan de hand."

"De verhalen die niet waar zijn, voeden het idee om te kunnen ontkennen. Ook de verhalen die wél waar zijn, kunnen zo in twijfel worden getrokken. Zo kunnen we met zijn allen de illusie van een veilige wereld proberen vast te houden."

Voorzichtig

"Maar het bestaan van seksueel misbruik is helaas een ernstige waarheid. De misbruikcijfers zijn schrikbarend hoog: 1 op de 8 vrouwen is verkracht, 1 op de 25 mannen is verkracht, jaarlijks zijn er 100.000 slachtoffers waarvan 90% vrouw.* Daar mogen we onze ogen niet voor sluiten."

"Binnen dit thema is het verstandig om heel voorzichtig om te gaan met slachtoffer- en daderrollen. Een slachtofferhouding is niet gelijk aan het slachtofferzijn, net als het beschuldigd worden van een misdrijf niet gelijk staat aan daderzijn."

*Bron: Centrum seksueel geweld, 2016

Jij op VROUW.nl

Heb jij weleens iemand (vals) beschuldigd, of ben je weleens (vals) beschuldigd?

Vertel het hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.