Vrouw/Columns & Opinie
1267076012
Columns & Opinie

'Iedere vrouw verdient het om op handen gedragen te worden'

Twee woorden die symbool staan voor de man zonder ruggengraat. Alleen het eeuwige sulletje zal zijn vrouw in alles tegemoet treden met de woorden: 'Ja, schat'. Tenminste, zo wordt over het algemeen gedacht over een vent die tegenover haar niets anders kan dan instemmend knikken. Toch denk ik dat het precies andersom is: een echte kerel rolt altijd de rode loper voor haar uit.

Feit is namelijk dat iedere vrouw het verdient om op handen gedragen te worden. Vooral ook omdat de man dondersgoed weet dat, zonder haar, zijn leven totaal niets voorstelt. Natuurlijk, hij kan als solo-man wel aan het werk gaan; en in het weekend met zijn kameraden voetballen of een kroegentocht organiseren. Maar aan het einde van de dag blijft niets anders over dan een kater.

Vrouwspersoon

En bovendien: waar doet hij dan alles voor, als er niemand is om het in ontvangst te nemen? Nee, de man is alleen maar doelgericht als hij weet dat er een vrouwspersoon is die hem thuis opwacht. Alleen dan voelt de man dat het de moeite waard is om zijn stinkende best te doen. En als zij degene is voor wie hij alles doet of laat, is het dan niet logisch dat de vrouw degene is die mag zeggen hoe zij het hebben wil?

Zeker, de man zal meer dan eens verzuchten dat het hem maar niet lukt om haar tevreden te stellen. Maar dat komt alleen maar omdat hij het haar niet vraagt. Zou hij dat wel doen, dan heeft zij altijd genoeg lijstjes waarop staat wat de bedoeling is. En het enige wat de man dan te doen staat, is om die lijstjes keurig af te werken om, na gedane arbeid, de simpele vraag te stellen: 'Anders nog iets?'

'Ja, schat'

Als de man zich zo bereidwillig opstelt, dan zal de vrouw geen aandrang voelen om hem volledig uit te knijpen; worden de lijstjes steeds korter, omdat zij vindt dat ook hij een adempauze verdient. En als de man toch in de stemming is om haar tegemoet te komen, dan is het ook een fluitje van een cent om zijn zo gekoesterde meningen te bewaren voor als hij weer op het werk verschijnt.

Want het ventileren van mannelijke meningen in huiselijke kring is altijd het startsein voor een fikse ruzie. En dat is nou net de reden waarom ooit het 'Ja, schat' is uitgevonden: namelijk om als man de harmonie in het gezinsleven te waarborgen. 'Gelijkwaardig moeten relaties zijn', zo wordt vaak geroepen. Het is toch even anders; gelijk heeft zíj, en waardig is hij die haar in alles voor laat gaan.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.