Nieuws/Vrouw
1268548170
Vrouw

Henny overwon vijf soorten kanker: ‘Wéér kanker... ik dacht dat het niet kon’

Een ongeluk komt nooit alleen. Als dat voor iemand geldt, is het wel voor de 69-jarige Henny van Hout. In vier jaar tijd kreeg ze maar liefst vijf keer de diagnose kanker: huidkanker, darmkanker, baarmoederkanker, eierstokkanker en tot slot nog een hersentumor. Toch knokte ze zich erdoorheen.

“Mijn man moest me dwingen om met het plekje op mijn huid naar de dokter te gaan”, vertelt Hennie over het begin van de ellende in 2011. “Ik dacht dat het niets zou zijn, en de dokter eigenlijk ook. Hij sneed het plekje daarom zelf weg.”

Maar een week later bleken de resultaten uit het lab veel heftiger dan verwacht. “Het bleek een melanoom, het meest kwaadaardige gezwel dat er is.”

Tien kilo afgevallen

Henny werd geopereerd en genas. Kort daarna ging ze met pensioen. “In die periode viel ik tien kilo af”, vertelt ze. “Ik dacht dat dat kwam omdat ik het zo erg vond dat ik moest stoppen met lesgeven. Het bleek darmkanker te zijn.” In het ziekenhuis bleek daarna dat de kanker ook was uitgezaaid naar Henny’s baarmoeder en eierstokken.

Twee jaar na de operaties voor huidkanker, moet Henny dus weer onder het mes en chemokuren ondergaan. Gelukkig sloegen de behandelingen aan. In 2014 kreeg ze bij controles het goede nieuws: alle bloedwaarden waren goed, de kanker was helemaal verdwenen.

Wartaal

Helaas kon Henny maar kort van het goede nieuws genieten. Toen ze in de zomer in de tuin stond te werken, voelde ze zich opeens helemaal niet lekker worden. “Ik heb toen mijn zoon gebeld, maar kon niet meer goed praten. Ik noemde hem bij de naam van mijn andere zoon en sloeg wartaal uit.” De boosdoener bleek een hersentumor.

“Toen stortte ik echt even in”, zegt Henny. “Ik had nét nog goed nieuws gekregen over mijn bloedwaarden, dus ik dacht dat het simpelweg niet kon dat ik weer kanker had. Het was echt een klap in mijn gezicht.”

Druk maken kan altijd nog

Toch ging Henny snel weer in de optimistische stand. “Mijn man en ik zijn allebei heel nuchter. Ons motto is: ‘Je druk maken kan altijd nog’. Ik heb veel steun aan hem gehad en we konden er altijd goed over praten, maar ik was nooit heel bang of emotioneel.”

Achteraf gezien, was ze misschien soms iets te nuchter. Ze schreef een boek over haar ervaringen: ‘Hoe komt het dat ik nog steeds rondloop? Ik had ook dood kunnen zijn’. “Tijdens het schrijven kwamen opeens heel veel emoties los. Dan rolden de tranen ineens weer over mijn wangen.”

Terminaal en optimistisch

Henny heeft veel geleerd van een andere patiënt, die regelmatig tegelijk met haar in het ziekenhuis was. “Hij was terminaal en ze hadden tegen hem gezegd dat hij nog vier maanden te leven had”, vertelt ze. “Maar toen ik hem leerde kennen, was hij al vier jaar verder. Dat heeft me enorm geholpen.”

De belangrijkste tip die ze van de man kreeg, was om afleiding te zoeken. “Dat heb ik dan ook enorm gedaan: puzzelen, tv kijken, zoveel mogelijk op vakantie als het kan”, vertelt Henny. Dat laatste is een traditie die ze heeft volgehouden. “We zijn nog steeds een derde van het jaar weg. Italië, Frankrijk of Oostenrijk, of gewoon bij onze kleinkinderen in Limburg.”

Tip voor lotgenoten

Henny deelt haar verhaal vooral omdat ze patiënten een hart onder de riem wil steken. “Het is zwaar, maar er is hoop, zelfs als het zo vaak achter elkaar misgaat”, zegt ze. Henny heeft daarom ook één tip voor wie een nare diagnose krijgt.

“Ga niet op internet zoeken naar wat je precies hebt, want het is haast onmogelijk om dan niet in paniek te raken”, zegt ze. “Ik ben telkens pas na mijn behandeling meer gaan opzoeken over de ziekte en daar ben ik heel blij om. Heb vertrouwen in je artsen.”

Flinke vrouw

Zo nuchter over operaties, chemokuren en nacontroles praten: het lijkt wel alsof Henny echt nergens bang voor is. Ze helpt ons snel uit de droom: “Als ik naar de tandarts moet voor een controle vind ik dat doodeng, dan lig ik te bibberen in de stoel”, zegt ze. “Dat vind ik bijna nog enger dan een operatie.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.