Nieuws/Vrouw
127039284
Vrouw

Leyla: Een hazenlip is geen reden voor een abortus!

Dit weekend stond er in de Parool-bijlage een stuk van Mickelle Haest. Ze schrijft over een stel dat, dankzij ivf, een tweede kindje verwachtte. Verwachtte, want toen uit de 20 wekenecho bleek dat het meisje een hazenlip had volgde een abortus. Want, onder meer,: "Ze zal nooit haar lippen echt goed kunnen stiften." De tekst raakt Leyla (35) in haar ziel; haar zoontje Danny (5) heeft ook een hazenlip. "Ik kan nooit vanwege schisis achter een abortus staan."

Schrokken jij en je man destijds, van de diagnose? "Eigenlijk niet. We schrokken vooral van de eerste reactie van de echoscopiste. Ze ging er iemand bij halen, omdat ze iets bij het hoofdje had gezien. Daardoor dachten we meteen aan het ergste. Zo kennen we iemand met een kindje met een hartafwijking. Dat schoot toen wel door ons hoofd. Mijn man Hennie en ik wachtten versuft in stilte af. Dus toen we hoorden wat er aan de hand was, reageerden we opgelucht: het was maar een hazenlip! Daar kan een kind prima volwassen mee worden."

Wat was je eerste gevoel bij Danny? "We waren op slag verliefd op hem en zagen de schisis niet eens! Het scheelde ook dat de artsen en verpleegkundigen goed reageerden. Danny had een dubbele schisis, aan twee kanten dus. Na vier maanden werd dit gesloten. Tot die tijd zag ik mensen wel verschrikt reageren als ze in de kinderwagen keken. Dat vond ik wel lastig.

Nadat de schisis gesloten was, hadden ze op het consultatiebureau niet eens door wat er met Danny aan de hand was. Ze vroegen of hij verkouden was. Of misschien gevallen. Na veertien maanden is ook zijn huig gesloten en een spier in zijn keel die niet goed was aangelegd. Dat merk je wel met eten en drinken; dat ging hem minder goed af."

En dan wordt er in het Parool geschreven over een stel dat een kindje met schisis laat weghalen... "Het stond er allemaal zo luchtig, ik had daar wel moeite mee. Alsof het normaal is dat je een kind weg laat halen omdat het een hazenlip heeft! Dan raak je eindelijk weer zwanger dankzij ivf en kies je alsnog voor abortus. Ik kan daar echt niet bij.

Ik ben gaan googelen en ontdekte dat er gemiddeld drie van dit soort abortussen per jaar plaatsvinden. Er wordt niet geregistreerd wat de reden is. Ik zit zelf in een gesloten Facebookgroep met ouders van kinderen met schisis, waar ik veelvuldig heb gelezen dat ouders de optie van abortus krijgen voorgesteld.

Of er wordt aangedrongen op een vruchtwaterpunctie, omdat in heel zeldzame gevallen schisis gerelateerd is aan een syndroom. Ik vind dat heel gek: begeleid ouders liever op een positieve manier!"

Eigen foto: Danny, voor het sluiten van zijn schizis

Eigen foto: Danny, voor het sluiten van zijn schizis

Op Twitter geloofde men niet dat er werkelijk abortus werd gepleegd vanwege schisis. Jij? "Ja, het komt echt voor. Het werd in de tekst alleen zo luchtig gebracht, dat je het bijna niet kan geloven. Alsof het niet kunnen stiften van je lippen een reden voor abortus is. Maar sommigen willen nou eenmaal een perfect kind, het perfecte plaatje.

Met een echo kun je veel uitsluiten, maar niet alles. Want een kind dat op de echo perfect lijkt, kan alsnog een schisis van het gehemelte hebben. Of bijvoorbeeld zwak begaafd zijn, wat je ook niet ziet tijdens prenatale screening. Zou je al die kinderen moeten laten aborteren? Dat vind ik echt een belediging voor mensen die hiermee te maken krijgen. Het valt wat mij betreft dan ook niet goed te praten."

Wat raad jij ouders aan die een kindje met schisis verwachten? "Steek je licht op bij lotgenoten. Je zult zien dat er prima mee te leven valt. Wij zijn in het Wilhelmina KinderZiekenhuis heel goed begeleid. En niet alleen op medisch vlak, ook op psychologisch vlak.

Er zijn online genoeg blogs te vinden van ouders die er heel positief in staan. Laat je kind in elk geval niet weghalen. Ik ken iemand die haar tweeling met 24 weken verloren heeft; tot dat aantal weken kun je abortus laten plegen. Zij had haar kinderen zó graag gekregen. En een ander breekt dat leven dus bewust af, om een schisis.

Voor mensen die vechten voor een kindje of hun kinderwens maar niet vervuld zien worden, zijn dit soort berichten zo pijnlijk. Het zal voor het stel uit het artikel geen makkelijke beslissing zijn geweest, dat geloof ik heus. Maar het kan er bij mij niet in dat je zo'n keuze maakt; je bent zichtbaar zwanger en hebt je kindje al gevoeld. Ik moet er niet aan denken!"

Hoe doet Danny het? "Hartstikke goed! Iedereen is gek op hem, hij wordt ook niet gepest. Ook daar waren de ouders uit het artikel bang voor. Je kunt altijd gepest worden, ook als je geen hazenlip hebt.

Danny wordt ieder jaar gecontroleerd in het ziekenhuis en zal later een beugel krijgen. Ach, die heb ik ook gehad. Momenteel ben ik voor de tweede keer zwanger. We hebben recent de 20 wekenecho gehad, en alles ziet er goed uit!"

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.