Vrouw/Praat Mee
1271253720
Praat Mee

Wanneer is euthanasie bij een persoon met dementie gerechtvaardigd?

Euthanasie bij dementie is een heet hangijzer

Euthanasie bij dementie is een heet hangijzer

Een jaar geleden werd bekend dat verpleeghuisarts Catharina A. (68) zou worden vervolgd voor de euthanasie op een vrouw (74) in 2016. De vrouw was dement** en wilsonbekwaam en daardoor was het onduidelijk of zij echt dood wilde aldus het OM. Een 'unicum' sinds de invoering van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding in 2002. Vandaag dient de rechtszaak tegen Catharina A. die inmiddels met pensioen is.

Euthanasie bij dementie is een heet hangijzer

Euthanasie bij dementie is een heet hangijzer

De Regionale Toetsingscommissie Euthanasie had in 2017 al geconcludeerd dat de arts niet zorgvuldig was geweest. De vrouw had een zogeheten wilsverklaring opgesteld voordat ze in een verzorgingstehuis werd opgenomen, maar die was onduidelijk en tegenstrijdig. Het OM deed daarom verder onderzoek en is het eens met de bevindingen van de Toetsingscommissie.

Dement

Volgens de Toetsingscommissie had de vrouw regelmatig gezegd dat ze wilde sterven, maar had ze ook meerdere keren gezegd dat ze niet dood wilde. De arts had haar daarom moeten vragen of zij echt wilde sterven, ook al was zij dement.

Volgens het OM handelde de arts niet volgens de normen door te vertrouwen op haar wilsverklaring en niet meer te verifiëren bij de vrouw of ze nog steeds dood wilde. Constance de Vries, huisarts bij de Levenseindekliniek, zei eind 2018 in De Volkskrant dat politieke tegenstanders van euthanasie de wind mee hebben en vrezen voor een te grote tolerantie voor euthanasie bij dementie. De Vries is daar zelf niet bang voor: "Kijk waar het om gaat, drie gevallen per jaar."

Schriftelijke wilsverklaring

Euthanasie bij mensen met dementie is al jaren een heet hangijzer. Want is het verantwoord mensen te laten sterven die zelf niet meer kunnen goed kunnen uitdrukken of ze dat willen?

Volgens de wet mag het, mits de patiënt een schriftelijke wilsverklaring heeft. Die kan de mondelinge verklaring vervangen als hij/zij niet meer in staat is om zich te uiten. Wel moet duidelijk zijn dat de patiënt ­ondraaglijk en uitzichtloos lijdt, staat in hetzelfde artikel uit 2018.

Praat mee

Maar wanneer is het dan het moment om die beslissing te nemen? Wanneer is er sprake van een 'onmenselijk' bestaan of ondraaglijk lijden? Wanneer heeft iemand geen regie meer over zijn/haar leven? Wat vind jij van de vervolging van Catharina A.? En vind jij dat het makkelijker moet zijn om uit het leven te stappen bij dementie of juist niet? Praat mee!

** Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Bron: Stichting Alzheimer Nederland.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.