1271771
Vrouw

Interview

Ellie Lust: 'De liefde van mijn leven zit naast me – dan ga je ervoor'

De impact die kanker op een relatie heeft. is gigantisch. Maar Boukje Vogel (52) en Ellie Lust (50) groeiden alleen nog maar dichter naar elkaar toe. Boukje was 41 toen ze de diagnose borstkanker kreeg. Boukje is oprichter/eigenaar van ProPaleo, Ellie is woordvoerder van Politie Amsterdam.

Ellie: "We waren net negen maanden getrouwd toen Boukje de diagnose kreeg. Een tumor van zes centimeter met uitzaaiingen in haar oksel. De grond verdwijnt op zo’n moment onder je voeten. We hielden elkaar vast, beduusd en vol ongeloof. Maar ik zei ook meteen: ‘We komen hier samen doorheen. Jij bent ziek, maar we worden samen beter."

Boukje: "Wij zijn ongelooflijk dichtbij elkaar geweest in die periode. Ellie was bij elke ziekenhuisafspraak. Drains vervangen, wonden verschonen, injecties geven – dat deden we samen thuis. Ellie durft dat gewoon. Ze zat er ook bovenop toen er een biopsienaald mijn borst inging. Ze heeft natuurlijk al veel gezien in haar werk, maar toch, je eigen vrouw… Ik vond dat knap!"

Ellie: "Ik wilde precies weten wat er gebeurde."

Zorgverlof

Boukje: "Na drie kuren werd het echt zwaar; ik sliep vooral de eerste dagen, huilde vaak, was totaal uitgeschakeld. Ellie kreeg zorgverlof."

Ellie: "Op die ergste dagen hield ik alle bezoek af. Voor haar, maar ook omdat ik het haar familie niet wilde aandoen haar zo te zien. Ik zag dat ze er weer was als ze de theedoek verving, of als er ineens een wasje de machine in ging. Je leeft al die tijd zo gefocust, thuis en ziekenhuis, altijd met zijn tweetjes. Er is geen ruimte voor de buitenwereld. Maar ondertussen draait de wereld gewoon door. Waar ik de kracht vandaan haalde weet ik niet. Het moest gebeuren. De liefde van mijn leven zit naast me – dan ga je ervoor. Ik leerde dat ik blijkbaar sterke schouders heb."

Lees het hele interview met Ellie Lust en Boukje Vogel op VROUW en lees de verhalen van de andere stellen die het gevecht samen aan moesten gaan tegen borstkanker in het Pink Ribbon Magazine.