Vrouw/Columns & Opinie
1271922072
Columns & Opinie

’Wat voor zonnebrandcrème moet ik kiezen, en wat te doen als ik verbrand ben?’

„Ik weet nooit of ik de juiste zonnebescherming mee heb en wanneer ik welke factor moet gebruiken. En wat als ik onverhoopt toch een zonnebrand oploop?”

„Ik weet nooit of ik de juiste zonnebescherming mee heb en wanneer ik welke factor moet gebruiken. En wat als ik onverhoopt toch een zonnebrand oploop?”

De vakanties zijn in volle gang en er wordt volop genoten van de zonnestralen. Maar pas op! Een verbrande huid is zo opgelopen. Lezeres Fabiola (42) vraagt zich daarom af: „Ik weet nooit of ik de juiste zonbescherming mee heb en wanneer ik welke factor moet gebruiken. En wat als ik onverhoopt toch een zonnebrand oploop?”

„Ik weet nooit of ik de juiste zonnebescherming mee heb en wanneer ik welke factor moet gebruiken. En wat als ik onverhoopt toch een zonnebrand oploop?”

„Ik weet nooit of ik de juiste zonnebescherming mee heb en wanneer ik welke factor moet gebruiken. En wat als ik onverhoopt toch een zonnebrand oploop?”

„Het kiezen van de juiste zonnebrandcrème met bijbehorende beschermingsfactor blijft een kwestie van afstemmen op de huid en de situatie en de sterkte van de zon. Vroeger trok ik mij daar niks van aan en zonde ik nog weleens met olijfolie op mijn huid omdat dit zo lekker bruinde. Gelukkig weet ik nu beter en bescherm ik de huid zo goed mogelijk. Bent je vrij licht van huidskleur of lang niet in de zon geweest? Begin dan sowieso met factor 50 en bedenk dat je deze minimaal om de anderhalf tot twee opnieuw aan moet brengen en ook na elke zwembeurt (zelfs als er waterproof op de verpakking staat). De sterkte van de Sun Protection Factor (SPF van 10, 15, 20, 30 of 50) heeft alles te maken met de hoeveelheid minuten die je in de zon ..”

Beschermen met SPF

SPF staat voor Sun Protection Factor. Dit is de beschermingsfactor die de huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen. De SPF-factor geeft aan hoelang je beschermd in de zon kunt zitten, maar dat hangt wel een beetje van het type huid af. Het werkt als volgt: als je de factor vermenigvuldigt met het aantal minuten dat je onbeschermd in de zon kunt zitten totdat je verbrandt, heb je het aantal minuten dat je veilig in de zon kunt zitten. Dus: is de zonkracht zo sterk dat je na tien minuten verbrandt, dan verbrand je met factor 15 na 75 minuten. Ga er voor het gemak vanuit dat je bij een lichte huid voor factor 50 kiest (of als je lang niet in de zon bent geweest) en bij een donkerdere huid voor een lagere factor kunt gaan. Maar bedenk wel: vaste richtlijnen bestaan eigenlijk niet, iedereen moet zelf met deze informatie experimenteren en dit toepassen op de eigen huid.

Beschermende kleding

Veilig genieten van de zon is belangrijker dan ooit en daarom is het dragen van beschermende UV-werende kleding naast het gebruik van een zonnebrandcrème aan te raden. Volgens huidarts Daniel Kadouch is dit zelfs nog effectiever. De arts heeft duizenden mensen met huidkanker geopereerd (1 op de 5 Nederlanders krijgt huidkanker) en het is zijn missie geworden om deze kankersoort een halt toe te roepen. Kadouch: „Veel mensen weten niet eens dat kinderen extra kwetsbaar zijn voor zonschade en dat een zonverbranding het risico op huidkanker enorm verhoogt. Omdat smeren alléén niet genoeg is heb ik een paar jaar geleden het merk Tenu de Soleil opgericht. Dit merk produceert UV-werende kleding voor kinderen. Afgelopen jaar is daar ook een volwassen kledinglijn aan toegevoegd.”

Aloë vera-gel

Ben je onverhoopt toch iets teveel genoten van de zon? Vaak merk je daar op het strand weinig van, maar maar eenmaal op de hotelkamer ben je zo rood als een kreeft. Probeer dan zo snel mogelijk de schade te beperken. Douche met lauw water om de huid zoveel mogelijk te verkoelen. Douche nooit met ijskoud water, want dat is te extreem voor de gloeiend rode huid. Je kunt de huid na afloop het beste met een handdoek voorzichtig afdeppen en niet wrijven om de pijn te verzachten. Gebruik een aftersun-olie of -crème en breng deze riant aan. Hydrateren is van belang om de rode, uitgedroogde huid weer terug in shape te krijgen. Of gebruik een aloë vera-gel (of een extract van de verse plant zelf indien aanwezig - soms is deze in de supermarkt te koop) of een aftersun-spray uit de koelkast.

Parasol

Bedenk echter wel dat de rode verkleuring van de huid schade heeft aangericht aan het dna van de huidcellen. Dit is niet met deze lapmiddelen op te lossen. De huid moet dit zelf herstellen, de crèmes verzachten alleen de eerste pijn op dat moment. Wie vaker verbrandt loopt meer risico op huidkanker, dus het is beter om te voorkomen dan te genezen. Probeer bijvoorbeeld te zonnen in de rustige uren wanneer de zon nog niet zo fel is, in de vroege ochtend of de namiddag dus. Tussen twaalf en drie uur ’s middags is de zon op zijn felst en dan is het verstandig om bijvoorbeeld onder een parasol plaats te nemen. Bruinen doe je dan alsnog, alleen verbranden is er dan gelukkig niet bij.

Koele plek

Een bekend verhaal is dat de zonnebrandcrème elk jaar vervangen moet worden door nieuwe. Dat is echter niet helemaal waar. Hoewel de emulsie niet jarenlang houdbaar is kan deze nog steeds bewaard en na langere tijd gebruikt worden, mits goed afgesloten en bewaard op een donkere, koele plek. Eenmaal open kun je erop rekenen dat de SPF ongeveer met de helft is afgenomen na een half jaar. Dus een factor 50 zal dan 25 worden en 30 is nu 15. Ruik ook even goed of de crème niet vreemd ruikt, is dat wel zo dan zeker niet meer gebruiken. Tip: een zonnebrand van vorig jaar die nog goed ruikt kun je ook gebruiken als bodylotion! De zonnebrandfles kun je op het strand in de hitte maar beter koel bewaren anders neemt de werking van de beschermingsfactor af. Dus in het zand onder het strandbedje, naast een koel flesje water of onder een handdoek. Maar nog beter: in de koelbox!

Vergeten plekjes

Iedere anderhalf tot twee uur opnieuw smeren blijft écht nodig want de crème verliest zijn werking na het zwemmen, zweten en in de zon zitten. Wees dus nooit zuinig met het smeren en zodra de huid rood verkleurt, extra bijsmeren of uit de zon gaan of een kledingstuk aantrekken. En let op dat je bepaalde ’vergeten’ plekjes niet ook insmeert met zo’n handige, kleine sunstick: oksels, hoofdhuid bij de scheiding of kale plekken, lippen, neus en oren.”

OPROEP!

Heb je ook een prangende modevraag waarop je dolgraag een antwoord zou willen weten? Bijvoorbeeld hoe je voor bepaalde kleuren kiest, waar je met maat 42 schoen als vrouw terecht kunt of welke materialen superstretch zijn… Stuur dan een mail naar k.querfurth@telegraaf.nl en wie weet komt jouw vraag aan bod in de volgende Kim’s Kwestie.

Wil je niets van VROUW missen? Speciaal voor de trouwste lezeressen versturen we elke dag een mail met al onze dagelijkse hoogtepunten. Abonneer je hier.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.