Nieuws/Vrouw
1272337761
Vrouw

Mira van der Lubbe (31): ‛Deze voorstelling helpt me te dealen met mijn diagnose’

Mira van der Lubbe (31) kreeg op haar 27e te horen dat ze drager is van het borstkankergen BRCA1. Ze ging niet bij de pakken neerzitten en maakte de voorstelling ‛Maak van je shit een hit’, waarvoor vader Huub van der Lubbe de liedjes schreef.

Huub: “Mira was dertien jaar toen we hoorden dat mijn vrouw drager is van het erfelijke gen. De kans was vijftig procent dat zij het ook zou hebben, maar dat ga je zo’n jong kind niet vertellen.

We hadden veel contact met een bevriende arts, die oncoloog is, en hij zei tegen ons: ‘Laat haar maar gewoon even, ze moet een onbekommerde jeugd kunnen hebben,’ en die hebben we haar gegeven.”

Preventief verwijderen

Mira: “Ik was zeventien toen ik erachter kwam en heb er toen bewust voor gekozen om mezelf niet meteen te laten onderzoeken, omdat ik dacht: dan kan ik nog even vrij en onbezorgd leven.

Maar toen ik ouder werd, wilde ik het gewoon weten, zodat ik de regie over mijn eigen leven kon nemen. Ook als ik kinderen wil, geldt: hoe jonger ik eraan begin, hoe beter. Ik heb besloten om mijn borstweefsel aan beide kanten preventief te laten verwijderen.

Het is een heel grote hobbel die ik moet nemen en af en toe spookt het door mijn hoofd hoe ik straks de OK word opgereden en na de narcose wakker word met geopereerde borsten, die niet helemaal van mij zijn.”

Moeder worden

“Maar door me te laten opereren, verklein ik wel mijn kans op borstkanker naar twee procent. Dat is zelfs nog veel minder dan die van de gemiddelde vrouw.

Over mijn eierstokken, en de vraag of ik moeder wil worden, zal ik hierna ook een beslissing moeten nemen. Maar daar is minder haast bij, omdat eierstokkanker zich later openbaart, dus dat schuif ik nog even voor me uit.”

Dealen met diagnose

“Deze productie is eigenlijk een soort afscheidstournee van mijn borsten. De voorstelling maken heeft me geholpen om te dealen met de diagnose. Als Mira de theatermaker heb ik vragen durven stellen en gesprekken met lotgenoten gevoerd, die ik als Mira zelf niet had durven voeren.

Helaas loopt het leven niet altijd zoals we willen. We eisen tegenwoordig allemaal geluk en perfectie, maar de minder fijne dingen en tegenslagen zijn óók het leven. Ik kan er nu mee omgaan, ga met deze voorstelling de planken op, en ben daarna hopelijk helemaal klaar om die grote hobbel te nemen.”

Tekst: Jill Waas

Lees het hele interview in VROUW magazine (elke zaterdag bij De Telegraaf).

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.