Vrouw/Columns & Opinie
1272505077
Columns & Opinie

'Boycot Boef massaal en definitief'

Rapper Boef (24)

Rapper Boef (24)

Als één ding in 2018 nu al zo klaar is als een klontje, is dat we rapper Boef (24) collectief moeten afschrijven, vindt VROUW-collega Hester Zitvast. Er is vast wel een magazijn waar hij zijn carrière kan voortzetten. Dit soort mannetjes heeft het woord 'respect' doorgaans nogal voor op de tong liggen. Maar het daadwerkelijk uitdragen is kennelijk moeilijker dan het tig keer per dag roepen.

Rapper Boef (24)

Rapper Boef (24)

Wat maakt ons nou zo kwaad? Want kwaad zijn we - ondanks zijn volledig voorgeproduceerde volstrekt ongeloofwaardige excuses. Ik denk dat het de oprechtheid van zijn woorden was. Het feit dat hij écht zo denkt over vrouwen. Dat ze 'kechs' (hoeren) zijn als ze uitgaan en korte rokjes dragen. Dat hij meent dat te mogen veroordelen. Dat nog vele meer mannen dat op deze manier menen te mogen veroordelen.

Hoofdschuddend

Wij kijken in het Westen al wel langer hoofdschuddend naar culturen waarin vrouwen met hoofddoek op de meest zotte manieren worden onderdrukt. Niet uitgaan. Geen alcohol. Niet autorijden. Het is voor de meeste westerse vrouwen volstrekt ondenkbaar dat een man zich daarover uitspreekt. Waar bemoei je je mee? Wie ben jij te denken dat je op wat voor manier dan ook boven ons staat?

Door deze zienswijze te prediken op SnapChat of in vlogs bereikt Boef talloze kinderen die nog extreem beïnvloedbaar zijn. Kinderen die daardoor misschien wel net zo'n geschifte denkwijze aannemen. Kinderen die vrouwen ook zo gaan aanspreken of behandelen. Onze kinderen. Maar die kant willen we hier niet op. Nooit.

Boycot

Op Twitter stromen inmiddels de berichten binnen van trotse moeders en vaders. Hun zoon of dochter heeft Boef uit de playlist verwijderd. Mattie Valk en HitRadioNL weigeren Boef nog langer te draaien en ook CDA-kamerlid René Peters roept clubeigenaren op de rapper te boycotten. Fantastisch en respect. Dat er maar veel meer mogen volgen.

Een tijdje terug was er ophef over het seksisme van de heren van Voetbal Inside richting homo's. Ziedende feministen klommen in de pen en vroegen adverteerders zich terug te trekken. Tot nu toe blijft het stil uit die hoek. Waarom?

Racisme

Wordt er aan een nieuwe actie gewerkt? Ik begrijp de gevoeligheid wel hoor; bij ieder woord dat ik nu tik hijgt de term 'racisme' mij ook in de nek. Het is gevaarlijk terrein. Want wat als het verkeerd wordt uitgelegd? Maar van die angst moeten we af!

Zolang in Nederland de integratie gehinderd wordt door deze blik op vrouwen, komen we geen stap verder. En eerlijk gezegd zie ik niet zo snel een oplossing. Het gevoel dat westerse vrouwen 'kechs' zijn, lijkt voor veel allochtone mannen in het DNA te zitten. En als wij dat toelaten en mafkezen als Boef over een tijdje gewoon weer zijn miljoenen laten verdienen en een podium geven, blijft dat zo.

Ware aard

Misschien moeten we een statement maken. Laten we niet alleen een paar dagen wat verontwaardigd gillen op social media, maar écht een massale en definitieve boycot uitvoeren. Dit was geen opwelling van Boef. Geen dommigheid.

Dit was zijn ware aard. We moeten laten zien dat wij voor onze vrijheid staan. En dat wij zelf wel bepalen hoe kort ons rokje is en tot hoe laat wij uit gaan. Een dikke vinger naar iedere man die denkt ons de baas te zijn. Wij laten ons geen 'kechs' noemen!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.