Nieuws/Vrouw
1273104
Vrouw

Verhalen achter het nieuws

Margreets man werd jong dement: 'Ik moet voor onze toekomst zorgen'

Het zal je maar gebeuren: je bent in de veertig en je man krijgt een vorm van dementie. Het overkwam Margreet Mantel (47). Haar man Jan Willem is 53 en heeft Frontotemporale Dementie (FTD). “We waren van plan samen gelukkig oud te worden. Dit bedenk je niet.”

Vijfentwintig jaar zijn ze al samen. Ze hebben twee kinderen: Renée (16) en Jord (12). Over Renée is de documentaire 'Papa' gemaakt, waarin Renée laat zien wat het voor haar betekent dat haar vader ongeneeslijk ziek is. "Het was liefde op het eerste gezicht. We zagen elkaar in lijn 12", vertelt Margreet. "Ik vond het gelijk een leuke vent. Weken later was ik bij vrienden, we gooiden sneeuwballen en ik zag hem weer, toen is het wat geworden." 

STRESS

"Jan Willem was podotherapeut, ik ging uiteindelijk bij hem werken. Deed de administratie. Hij deed de zorg, ik de rest. In november 2012 merkte ik dat er iets was. Zo zei hij patiënten geen gedag meer. Hij werd steeds stiller en we dachten dat hij wat overwerkt was, stress had. We gingen naar de arts en er volgden onderzoeken. Hij kon niet meer werken en de praktijk is sindsdien overgenomen door lieve collega’s. Ik heb inmiddels een andere baan gevonden, ik moet voor onze toekomst zorgen."

Lees verder op VROUW: "Mijn man is eigenlijk al overleden, terwijl hij er nog gewoon is..."