Nieuws/Vrouw
1273111
Vrouw

Verhalen achter het nieuws

Stephanie werd te vondeling gelegd

Voor het eerst is er een baby geboren bij Stichting De Beschermde Wieg. Het babyhuis heeft de moeder een plekje gegeven waar ze kon bevallen. De moeder heeft haar gegevens achtergelaten en de baby is daarna door de Kinderbescherming naar een pleeggezin gebracht. Vondeling Stephanie van Koolwijk (35) is warm voorstander van het opvanghuis en de vondelingkamers. "Bij het vuilnis liggen, dat is pas een afschuwelijke start van je leven. Als je het al overleeft."

In Nederland worden per jaar ongeveer vier babylijkjes gevonden. Om dat tegen te gaan opende het Babyhuis een kamertje waarin een moeder haar kind veilig kan achterlaten. In mei werd voor het eerst een baby opgevangen door De Beschermde Wieg in Groningen. 

Deze zogenoemde vondelingkamer is inzet van politieke strijd, omdat het moeders zou aanzetten hun kind te vondeling te leggen. Vondeling Stephanie van Koolwijk snapt de ophef niet. "Elk kind dat gered wordt is er weer eentje."

Enige tastbare herinnering

Haar flat oogt gezellig en opgeruimd. Foto's van familie en vrienden sieren de huiskamer. Nee, foto's van haar echte ouders heeft ze niet. Stephanie werd te vondeling gelegd op de stoep bij een weeshuis in India toen ze nog maar een paar dagen oud was. Het enige tastbare dat ze heeft zijn twee piepkleine armbandjes, die ze om haar polsjes droeg toen ze werd gevonden.

Lees verder op VROUW en praat mee: "Hoe kun je nu tegen de Vondelingenkamer zijn?"