Nieuws/Vrouw
1273360399
Vrouw

Maud begon zelf een kinderdagcentrum voor haar meervoudig beperkte dochter

Maud en haar dochter Suus

Maud en haar dochter Suus

Suus (12) is ernstig meervoudig beperkt en kan hierdoor niets zelfstandig. Daarom gaat ze elke dag naar het kinderdagcentrum. Moeder Maud Halkes vond dat het de reguliere KDC's aan tijd ontbrak om meer te doen dan alleen zorgen en startte daarom een eigen opvang. "Suus zat de helft van de tijd te wachten op aandacht, omdat er niemand tijd voor haar had en ze zelf ook niets kan."

Maud en haar dochter Suus

Maud en haar dochter Suus

Bij de geboorte van hun jongste dochter wisten Maud en haar man (47) niet direct dat er iets niet goed was met Suus. Ze had diverse kleine operaties gehad, maar dat ze ernstig meervoudig beperkt is, bleek pas op latere leeftijd. Ze kan niet praten, niet lopen en is in alles wat ze doet afhankelijk van anderen.

Mooi leven

Bij de opvang waar ze eerst naartoe ging, had iedere begeleider toezicht over vier kinderen met een beperking. Ze zorgden ervoor dat iedereen sondevoeding kreeg en werd verschoond, maar hadden weinig tijd om daarnaast nog iets anders te doen. Dat zat Maud dwars. “Mijn andere kinderen (20, 19 en 16) krijgen op school huiswerkbegeleiding, gaan naar sportclubs en hebben een mooi leven. Suus zat de helft van de tijd te wachten op aandacht, omdat er niemand tijd voor haar had en ze zelf ook niets kan. Dat wilde ik niet voor mijn kind.”

Dus zocht Maud verder. Ze vond een ander kinderdagcentrum in de buurt, dat was opgericht door een aantal moeders met dezelfde zorgen. “Daar was ik zo van onder de indruk. Helaas was het te ver weg. Ik dacht: 'Dat kan ik ook!' Samen met het bestuur - bestaande uit vijf vrijwilligers - heb ik daarom zelf een centrum opgezet: het Aandachtslab. We hebben fondsen geworven en acties georganiseerd om de verbouwing en inrichting te betalen. Het zorggeld kan nu volledig aan de kinderen worden besteed en met het overige geld kunnen we bekwame begeleiders inhuren.”

Aandachtslab

Maud kon al haar tijd in het Aandachtslab steken, omdat ze geen baan had. Daar had ze twee jaar na de geboorte van Suus zelf voor gekozen, omdat ze vaker bij specialisten zat, dan dat ze aan het werk was. “Nu heb ik alsnog een fulltimebaan, want de afgelopen tijd heb ik zeven dagen in de week gewerkt. Dat doe ik gelukkig niet alleen, maar samen met het bestuur. Mijn man helpt ook mee. Hij is net zo betrokken.”

Het Aandachtslab is ondergebracht in een oude kleuterschool in Rijswijk die volledig is omgebouwd en aangepast voor de zorgbehoevende kinderen. Maud: “We kregen steun uit alle hoeken. Zo wilde een schilder gratis alles verven en kregen we van een winkel de verf cadeau. Daardoor kunnen we het zorggeld echt aan de kids besteden, waardoor we nu één begeleider op twee kinderen hebben. Daarnaast zijn er vrijwilligers om te helpen bij allerlei klusjes. Zo kunnen de begeleiders die wel in dienst zijn, écht met de kinderen bezig zijn.”

Leren communiceren

Een van de doelen van het kinderdagcentrum is om de kinderen te leren communiceren. “Ze kunnen niet praten en daarom niet aangeven wat ze wel of niet willen. Mijn dochter ging zichzelf bijvoorbeeld bijten uit frustratie, omdat ze zich niet kon uitdrukken. We laten de kinderen meer bewegen en participeren in de samenleving, want nu lijkt het vaak alsof ze er niet zijn. Zo gaan we boodschappen met ze doen en vieren ze samen carnaval met de basisschool in de buurt.”

Op dit moment wordt er gezorgd voor zes kinderen en er is voor maximaal acht plek. Als Maud over de toekomst nadenkt, dan ziet ze wel een uitbreiding voor zich. “Uiteindelijk willen we er ook een dagbesteding bij openen. Kinderen vanaf 18 jaar moeten namelijk naar dagbesteding in plaats van dagbehandeling. Dat is iets voor over een paar jaar, nu richten we ons eerst op de realisatie van een therapeutisch zwembad met een watertemperatuur van 33 graden."

Het geld daarvoor hoopt Maud bij elkaar te krijgen met een gesponsorde fietstocht op 28 september. Inmiddels hebben al zo'n tachtig mensen zich aangemeld.

Jij op VROUW.nl

Wil jij een verhaal delen met de redactie?

Stuur dan een berichtje

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.