Nieuws/Vrouw
127563632
Vrouw

Blindengeleidehond Koert wijst behalve baasje ook blinde pup de weg

Eigen beeld

Eigen beeld

Rianne Piers (58) wordt al acht jaar door haar blindengeleidehond Koert de weg gewezen. Sinds kort begeleidt Koert ook pup Wessel, want de kleine Wessel is net als Rianne blind. 'We gaan nu dagelijks met z’n drietjes op pad.'

Eigen beeld

Eigen beeld

“Vanaf mijn geboorte ben ik praktisch blind; met één oog zie ik slechts drie procent. Ik werd samen met mijn tweelingzus te vroeg geboren. Door zuurstoftekort liepen we toen beiden een oogafwijking op, maar die van mij was een stuk erger. Waar zij naar regulier onderwijs ging, lukte mij dat niet.”

Overal trucjes voor

"Toch heb ik mijn blindheid nooit als beperking gezien. Omdat ik niet anders weet, heb ik mijzelf altijd voor alles trucjes aangeleerd. Dingen duren misschien wat langer, maar het lukt allemaal wel. Ook in het huishouden red ik mij prima. Wellicht hebben we niet altijd een even schoon huis, maar voor mij voelt het wel zo,” lacht ze. "En als anderen het daar niet mee eens zijn, mogen ze het mooi lekker zelf doen!”

Hond met pensioen

Rianne, moeder van twee kinderen, is erg blij met de aanwezigheid van blindengeleidehond Koert: "Door hem kan ik zoveel meer. Alhoewel ik voor alles mijn trucjes gevonden heb, maakt hij mijn leven nóg een stuk aangenamer. Toch wordt Koert nu best een beetje oud, dus hij mag binnenkort met pensioen. Hij blijft wel bij mij wonen, maar hij mag dan een gewone hond zijn. Doordat hij zijn tuigje dan niet meer om hoeft, weet hij dat hij niet meer hoeft te ‘werken’."

Kans voor blinde pup

Sinds kort is het gezin dus nog een familielid rijker. "Op een avond kwam mijn man thuis met het nieuws dat zijn collega een nestje puppy’s had. Eén van de puppy's leek blind. Hij liep overal tegenaan en werd verstoten door de rest. In eerste instantie wilde ik er niets van weten, maar zodra ik hem zag, was ik helemaal verkocht. Ik dacht: ‘Waarom ook niet? Ik heb een kans gekregen; die ga ik hem ook geven!’”

Sindsdien is pup Wessel niet meer uit het leven van Rianne weg te denken: "Het is zo’n vrolijk beestje! Hij vindt alles leuk en ruikt overal aan. Hij gebruikt andere zintuigen, net als ik. Of hij volgt bepaalde meubels als oriëntatiepunten."

Koert en pup Wessel

Koert en pup Wessel

"Ook ziet hij in de verte wel en van dichtbij niet. Als ik hem roep, komt hij heel gauw aanhollen, maar zit vervolgens verdwaasd om zich heen te kijken waar ik ben. Uiteindelijk vindt hij mij op het geluid van mijn stem. Bij mij is het gezichtsvermogen precies het tegenovergestelde. We vullen elkaar wat dat betreft goed aan,” lacht ze. “Het is leuk om zoveel dingen van jezelf te herkennen. Daardoor voel ik ook zo’n sterke band met dat beestje."

Overspoeld door reacties

"Elke ochtend wandelen we ongeveer twee uur en daarna ga ik nog vier keer met ze naar de uitlaatplaats. Het bewegen is goed voor ons alle drie en het is ook gezellig om met andere baasjes te kletsen. Er zijn tegenwoordig ook zoveel voorzieningen. Er is voor mij geen enkele reden om als een kasplantje te leven of achter de geraniums te zitten."

Rianne is best een beetje overspoeld door alle reacties: "Ik ben het helemaal niet gewend om in de schijnwerpers te staan, dus ik moet er nog een beetje aan wennen. Maar iedereen is zó lief en geïnteresseerd. Sommigen vragen ook of Wessel mijn nieuwe blindengeleidehond wordt, maar dat lijkt me niet zo handig,” lacht ze.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.