Vrouw/Columns & Opinie
1275931444
Columns & Opinie

'Iemand met overgewicht prachtig noemen, vind ik bijna misdadig'

65% van de mensen is tevreden met zijn/haar gewicht. En dat terwijl volgens de cijfers bijna de helft van de Nederlanders in meer of mindere mate overgewicht heeft. Best een goed teken eigenlijk; dat we ons er niet onder laten krijgen door een cijfertje dat de weegschaal aangeeft.

We kunnen nou eenmaal niet allemaal size zero hebben. Het is een hele beweging geworden rondom een scala Engelse termen als fat shaming en body positivity: omarm je rondingen. Je mag er zijn, jij man of vrouw met het maatje meer. Maar soms maak ik mij daar ook een beetje zorgen over. We moeten er niet in doorslaan natuurlijk.

Ongezond

Er stond een dame op de voorpagina van een Amerikaanse glossy. Beeldige lokken en een glimmend groen badpak. Maar ook: enorme dijen, vlezige armen en de nodige rollen om haar middel. De 33-jarige Amerikaanse Tess Holliday is 1.65 en heeft maat 54; 140 kilo (zegt ze zelf) schoon aan de haak. De cover werd geplaatst op sociale media en de complimenten vlogen de moeder van twee én de bladenmaker om de oren: 'Prachtig', 'Eindelijk een echte vrouw', 'Een rolmodel voor volslanke meisjes.'

Ik vind daar wat van. Als eeuwige strijder tegen overgewicht heb ik iedere kledingmaat tussen de 36 en 46 in mijn kast hangen. Ik heb een brede marge in mijn hoofd van wat ik nog acceptabel vind qua gewicht en wat niet. Dat heeft vooral met het gezondheidsaspect te maken. 140 kilo wegen is niet gezond. Je organen en gewrichten worden overbelast en je levensverwachting aanzienlijk ingekort. Dat overgewicht gaat jou je leven kosten en tot die tijd is de maatschappij een flinke duit kwijt aan medische kosten.

Zorgelijk

Dat 20% van de Nederlanders met obesitas (BMI van 30 of hoger) of zelfs morbide obesitas (boven 40) zegt tevreden te zijn met zijn/haar gewicht, vind ik een zorgelijke ontwikkeling. En iemand met zoveel overgewicht 'prachtig' en een 'prima rolmodel' noemen, vind ik dan ook bijna misdadig. Prima dat je ruim boven de norm bent en toch lekker in je vel zit, maar feitelijk accepteer je wel gewoon je eigen doodvonnis: je sterft gemiddeld veertien jaar eerder dan iemand met een gezond gewicht.

Dus nogmaals: heerlijk dat zoveel mensen met een maatje meer heel gelukkig en tevreden zijn, maar zullen we er niet in doorslaan? Van mij hoeft niemand te streven naar maatje 0. Geluk zit niet in een sixpack. Maar ook niet in een slagroomsoes.

Jij op VROUW.nl

Zit er ook een Opinie in jouw pen?

Schrijf 'm dan hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.