1277684
Vrouw

Wat zij vindt

'De roep om een half jaar betaald genieten van je kind, begrijp ik niet'

Drie weken na de bevalling van haar kleine man, is Victoria Koblenko (35) alweer aan het werk. Bij journalist Hester Zitvast, was dat niet anders. "Ik begon een week na mijn bevalling weer voorzichtig met werken, niets mis mee. Nou werk ik vanuit huis en hoef ik geen lichamelijke inspanning te leveren. De 16 weken verlof die wij nu hebben, volstaan redelijk wat mij betreft."

Er wordt altijd een beetje afgunstig gekeken naar Scandinavische landen, waar de vrouwen het zoveel beter zouden hebben dan wij. In Zweden is het namelijk heel normaal om na je bevalling een jaar thuis te blijven met de kleine. Doorbetaald, welteverstaan. Superluxe natuurlijk, maar wat mij betreft niet haalbaar voor Nederland.

Scheefgroei

In Nederland wemelt het van de zzp'ers en zelfstandigen. Voor hen is dat jaar doorbetaald verlof een heel ander verhaal natuurlijk. Momenteel krijgen zzp'ers wel een vergoeding uitgekeerd als ze zwanger zijn, maar daar houd je de kachel verre van brandend mee.

De chique verlofregeling zou dus alleen voor werknemers zijn die ergens in dienst zijn. Zie daar de eerste fikse scheefgroei. En dan de kinderloze vrouwen. Waar de één het ene na het andere kind werpt en in zes jaar tijd vier jaar kan 'genieten', moet de ander keihard doorwerken. Ook niet helemaal netjes. Lees verder op VROUW.nl.