1282713
Vrouw

Wat Zij Vindt

Lieve medemoeders, laten we de hand eens in eigen boezem steken

“Vrouwen misdragen zich nogal eens op het snijvlak van werk en gezin. Ze eisen een hoop: verlof, betaalde opvang, een kolfruimte, flexibele werktijden, begrip voor thuiswerken en last minute afzeggen want ja, kind ziek…”, aldus Annabel Nanninga op NPO Radio 1 in gesprek met Kathalijne Buitenweg van het College voor de Rechten van de Mens. Wat vind jij: heeft ze (g)een punt?

Meer dan veertig procent van de vrouwen vermoedt dat werkgevers discrimineren vanwege zwangerschap. En dat is strafbaar. Op de barricaden dus, desnoods met zwangere buik en al. Op NPO Radio 1 zei Annabel zei begrip te hebben voor de werkgever. VROUW-columnist Hester Zitvast ergens ook wel:

"Laat ik vooropstellen dat het natuurlijk belachelijk is een werknemer er met een smoes uit te gooien zodra ze zwanger is. Zo zijn we niet getrouwd. Maar ik vind dat we moeten ophouden het werkgevers kwalijk te nemen dat ze huiverig zijn bij het aannemen van vrouwen met 'rammelende eierstokken'.

Stel, je bent bezig met een groot project, super belangrijk voor je onderneming. Het is erop of eronder. Je hebt een goede assistent nodig. Je hebt twee kandidaten, allebei even gekwalificeerd, maar een van de twee laat doorschemeren snel een kindje te willen, terwijl de andere daar totaal niet aan toe is. Dan lijkt mij de keuze snel gemaakt. Stel dat ze een dag na het gesprek zwanger raakt? Dan zit jij over zeven maanden met een probleem! Ach, ik hoef het niet uit te leggen lijkt mij, dat begrijpt iedereen toch?"

Lees verder op VROUW.