Nieuws/Vrouw
1282874141
Vrouw

Roos: Mijn dochter was 6 toen ze borstvorming kreeg

Dochter en zoon

Dochter en zoon

Sommige kinderen komen vervroegd in de puberteit, ook wel pubertas praecox genoemd. Beide geadopteerde kinderen van Roos (40) belandden erin. Haar dochter was zelfs nog maar 6 jaar toen er al borstvorming zichtbaar was.

Dochter en zoon

Dochter en zoon

"Onze zoon was ook vroeg in de puberteit. Hij was een jaar of 8/9 toen we met hem naar de endocrinoloog gingen. Hij was onder behandeling en daardoor was ik ook gealarmeerd toen ook mijn dochter op jonge leeftijd al naar zweet rook.

Puberteitsremmers

Dat was voor mij een teken. Toen bleek dat er ook sprake was van borstvorming ben ik heel snel naar huisarts gegaan. Zij verwees mijn dochter ook naar een kinderendocrinoloog en al snel was ze onder behandeling.

Die behandeling houdt in dat mijn kinderen nu beide puberteitsremmers toegediend krijgen zodat de puberteitshormonen niet hun werk kunnen doen. Eén keer per twee maanden krijgen ze een spuit.

Bijwerkingen

Ik had gehoord van de bijwerkingen: onder meer obesitas. Gelukkig hebben ze daar geen last van. Ze staan onder controle en de arts bepaalt wanneer ze mogen stoppen met de remmers.

Er is geen aantoonbare reden voor pubertas praecox. De verklaring van de arts is dat het wellicht te maken heeft met het feit dat ze geadopteerd zijn. Beiden komen uit Afrika maar ze zijn geen biologische broer en zus.

Geadopteerd

Er is geen concreet onderzoek dat dit onderbouwt, maar een substantieel gedeelte van kinderen met pubertas praecox is volgens haar geadopteerd. Ik vergelijk het met bloemen in de woestijn; ze zijn nu veilig en dat heeft het lichaam door.

Hun lijf zegt: 'Ik moet nu gaan bloeien', net als bloemen in de woestijn. Als ze - eindelijk - veilig zijn, moeten ze snel gaan bloeien omdat ze niet weten hoe lang ze dat nog zijn.

Korter lontje

Het was vooral lichamelijk en uiterlijk te merken dat ze vroeg in de puberteit waren. Qua gedrag zijn ze gelukkig nog heerlijk kind. Al merk ik bij mijn dochter wel wanneer het weer tijd is voor een spuit. Zo tegen het naderen van de spuit merk ik dat haar lontje wat korter is. Soms hebben we wel te maken met vooroordelen, maar ik heb een redelijk brede rug.

De kinderen hebben door dat ze anders zijn. Dat is niet altijd makkelijk. Mijn zoon had bijvoorbeeld moeite met omkleden in groepsverband omdat hij dan bang was dat ze door zouden hebben dat hij 'anders' is. Maar het zijn vooral de spuiten die het moeilijk voor ze maken; die zijn erg pijnlijk. Mijn dochter vraag ook wel: 'Waarom moet ik dat nou?'

Lastig

Mijn man en ik zijn pragmatisch ingesteld; het is nou eenmaal zo. Het ene kind heeft suikerziekte en ons kind heeft dit. Het was wel lastig om keuzes te moeten maken waarvan je niet weet hoe die in de toekomst uitpakken.

Maar voor mijn dochter was het duidelijk dat we er iets aan moesten doen; het was niet te doen om haar op die heel jonge leeftijd al een volwassen lichaam te laten krijgen."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een bijzonder verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.