Vrouw/Praat Mee
1284123664
Praat Mee

Kan een leefstijlcoach iemand motiveren om af te vallen?

Vrouw met personal trainer

Vrouw met personal trainer

Vanaf 1 januari 2019 mogen zorgverzekeraars vanuit de basisverzekering zogenaamde ‘Leefstijlcoaches’ vergoeden. Dit heeft als doel om volwassenen met overgewicht bewust te maken van hun keuzes wat betreft gezonde voeding en beweging.

Vrouw met personal trainer

Vrouw met personal trainer

De vergoeding voor een leefstijlcoach wordt alleen door de zorgverzekeraar vergoed als deze als bewezen effectieve behandeling wordt aangemerkt voor de patiënt. Om in aanmerking te komen voor de leefstijlcoach, dient de huisarts de patiënt door te verwijzen. De zorg wordt onder andere gerealiseerd door leefstijlcoaches, diëtisten en fysiotherapeuten.

Duurzame verandering

Madelon Johannesma van zorgverzekeraar CZ: "Het gaat hierbij om een leefstijlprogramma van zeven à acht maanden, bestaande uit groepssessies en individuele sessies. Alles bij elkaar gaat het om zo’n twintig contacturen.

Bij de intake worden de huidige voedingsinname en de hoeveelheid beweging in kaart gebracht. In het programma wordt de voeding in kleine stapjes gezonder gemaakt. Denk aan minder snacken, minder frisdrank, meer groente en fruit.

Om beweging te stimuleren wordt de buurtzorgcoach ingeschakeld. Die kan uitleggen wat het beweegaanbod in de betreffende gemeente is. Het is geen dieet, maar een methode die gericht is op duurzame veranderingen van de leefstijl. Als mensen gezonder gaan eten en meer gaan bewegen, gaat afvallen vanzelf."

Anderen zijn kritischer. Zo vraagt Jan van Elven (die in in fases 47 kilo afviel met een koolhydraatarm dieet) zich in het tv-programma De Monitor af of een leefstijlcoach iemand kan motiveren om af te vallen. "De motivatie moet toch uit jezelf komen. Je hebt het er zelf aangevreten, dus je moet het er ook zelf weer afkrijgen."

Praat mee

Wat denk jij? Gaan leefstijlcoaches inderdaad mensen helpen om af te vallen? Of weten mensen zelf wel wat ze moeten eten en hoe ze moeten bewegen om gewicht kwijt te raken? En zou je zelf naar een leefstijlcoach willen? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.