Vrouw/Praat Mee
1284479134
Praat Mee

Waar ligt voor jou de grens van genderneutraliteit?

Genderneutraliteit duikt ineens overal op. Je kunt naar een wc waar geen mannetjes- of vrouwtjesteken op staat, kindernamen die niet meteen een geslacht verklappen hoor je steeds vaker en Hema verkoopt al een tijdje genderneutrale kleding. En nu is er dan ook een genderneutrale stem!

Negen van de tien keer heb ik spijt als ik naar de mannen-wc ga. Ik doe dit dan ook alleen bij hoge uitzondering. Maar laatst was ik op een feestje en de rij voor de vrouwen-wc was (zoals gewoonlijk) weer meters lang.

Spetters

Want vrouwen kunnen nu eenmaal niet hun geslachtsdeel naar buiten gooien en binnen vijf seconden plassen. Duurt allemaal wat langer (want broek, panty, moeilijkheden). Maar goed, ik moest nodig, dus besloot naar 'de mannen' te gaan. 'Een wc is immers een wc', dacht ik nog.

Maar ik kreeg meteen spijt: álle wc-brillen zaten onder de spetters. Dus ging ik weer terug naar de droge brillen in de vrouwen-wc. Ik dacht meteen aan een genderneutrale wc. Hoe smerig zal die zijn?

Dus heren, als we ooit, in de toekomst, alleen nog maar 'neutrale' wc's hebben, willen jullie dan alstublieft gaan zitten? Onder het aloude motto: Heren doe de bril omhoog, de dames zitten ook graag droog?

Lippen stiften

VROUW-hoofdredacteur Marieke 't Hart stond laatst in de rij (...) voor een genderneutrale wc en vond dat een tikkie ongemakkelijk. "Ik ging naar de schouwburg en stond in de pauze voor het eerst in dezelfde rij als mijn man.

Misschien zag ik de vrouwen-wc's over het hoofd, maar volgens mij had ik geen keuze. Maar het idee dat ik op een wc moest waar mannen staand plassen, vond ik niet fris.

Ik vind mannen hartstikke leuk en ben ook echt niet voor het scheiden van mannen en vrouwen op publieke plekken (denk aan landen waar de geslachten niet eens samen in één treincoupé mogen zitten), maar ik vind een wc 'delen' intiem. Ik stond mijn lippen te stiften en de man die via de spiegel meekeek, maakte de situatie voor mij ongemakkelijk."

Genderneutrale stem

En nu hebben we dus ook de genderneutrale stem, die een alternatief moet worden voor spraakgeassisteerde producten, zoals Siri of Google Home, games en het openbaar vervoer. De stem heet Q en klinkt dus als een man noch als een vrouw.

"Met Q - een neutrale stem zonder gender - willen we techbedrijven ervan bewust maken dat het gebruik van gender vele mensen kan buitensluiten", zeggen de makers tegen Metronieuws.

Praat mee!

Wat vind jij van genderneutraliteit? Zou je zelf kiezen voor een genderneutrale stem? Zijn er volgens jou dingen/zaken die ook genderneutraal zouden mogen worden? Of vind je het allemaal maar kul? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.