Vrouw/Columns & Opinie
1286232793
Columns & Opinie

'Als ze wordt opgepikt met een schip, krijgt ze misschien wél hulp'

We weten natuurlijk allemaal dat we redelijk gastvrij zijn tegenover buitenlanders die hiernaartoe willen. Maar hoe zit het eigenlijk met Nederlanders die terug willen komen, nadat ze in het buitenland hebben gewerkt?

Dit is het verhaal van Irene. Ze woonde en werkte op Curaçao. Ze is Nederlands van geboorte, maar kon een paar jaar geleden daar een prachtige baan krijgen. Dus besloot ze de oversteek te wagen. Ze kreeg er twee kinderen.

Erfelijke oogziekte

Op een gegeven moment slaat een ontsteking van de oogleden toe: blefaritis. Nederland is het enige land dat een apparaat heeft waarmee deze - in 50% van de gevallen erfelijke - aandoening te behandelen is. Dus, hoewel ze het verschrikkelijk vindt om Curaçao te verlaten, besluit ze met haar gezin terug te keren naar Nederland. Ze moet namelijk één keer per maand behandeld worden.

Omdat ze een Nederlands paspoort heeft, denkt ze dat ze weer in haar oude woonplaats kan gaan wonen. Niet dus. Overal wachtlijsten, in haar geval zelfs van veertien jaar. Haar moeder zit in een verpleeghuis. Uiteindelijk kan ze bij kennissen terecht, op een onverwarmde zolder. De vraag is hoe ze de winter gaat doorbrengen.

Uitkering

Ze kan niet anders dan voorlopig een uitkering aanvragen. Maar daarvoor heb je een vast woonadres nodig en dat heeft ze (nog) niet. Zo beland je in een wanhopige kip-ei-situatie. Uiteindelijk moet ze het van de hulp van een wildvreemde Surinaamse vrouw hebben, die in dezelfde situatie zat. Zij biedt het gebruik van haar woonadres tijdelijk aan. Als Irene behandeld wordt, kan ze weer aan het werk en gewoon voor haar gezin zorgen, zoals ze altijd gedaan heeft.

Rubberbootje

Nu zit ze hier met twee kinderen die Nederland helemaal niet kennen en van de ene verbazing in de andere vallen. Koeien! Gras! Treinen! Allemaal nieuwe dingen. En een school waar ze vragen hoe het met ze gaat. Een nieuwe ervaring!

Irene's familie is behoorlijk wanhopig; die heeft geen ruimte om drie personen op te vangen. Nu heeft haar broer iets bedacht: hij koopt een rubberbootje, gooit haar met de kinderen een paar kilometer buiten IJmuiden in zee en laat haar ronddobberen. Als ze wordt opgepikt met een schip, krijgt ze misschien wél hulp.

Brief in het Arabisch

Andere suggestie van een kennis: schrijf een brief aan de gemeente in het Arabisch, dan word je wel geholpen. Die ervaring had hij al eens met een ander geval. Echt, Nederland is de weg totaal kwijt!

Maandagavond zei Sybrand Buma bij Pauw dat we iets aan de overbevolking moeten doen. Klopt. Maar ik hoop dan wel dat Nederlanders gewoon in Nederland kunnen blijven. Of kunnen terugkeren als ze even weg zijn geweest.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.