Nieuws/Vrouw
1286687555
Vrouw

Spannende avond voor juf Ank!

Ilse Warringa

Ilse Warringa

Vanavond maakt de zeer populaire komedieserie De Luizenmoeder kans op een Gouden Televizier-Ring. De serie gaat de strijd aan met Beau five days inside en Expeditie Robinson. In De Luizenmoeder vertolkt Ilse Warringa (43) de rol van juf Ank. "Als luizenmoeder heb ik zoveel inspiratie opgedaan, dat ik als een gek ben gaan schrijven." Dit interview met Ilse stond eerder 22 januari op VROUW.nl.

Ilse Warringa

Ilse Warringa

De Luizenmoeder gaat over alles rondom het schoolplein: de spanning van een eerste schooldag, klassenavonden, het bij iemand thuis spelen, de verdeling van taken voor hulpouders etc. Iets waar Ilse, moeder van twee kinderen, ook alles van weet.

Hulpouders

"Ik doe best veel op school. Als er weer een mailtje verschijnt waarin ze hulpouders vragen vind ik het lastig om 'Nee' te zeggen. 'Ik doe het wel weer', denk ik dan, 'want anders doet niemand het.'

En dat terwijl ik er eigenlijk niet eens echt tijd voor heb. Maar ja, het zijn altijd dezelfde ouders die komen opdraven. En die hebben het ook eigenlijk altijd al het drukst, terwijl andere moeders geen reet te doen hebben.

Luizenmoeder

Het idee voor De Luizenmoeder kwam van regisseur Jan Albert de Weerd. We kennen elkaar sinds 2011, toen we een andere komedieserie maakten. Hij vertelde dat het hem altijd al leuk had geleken om een televisieserie te maken over wat er allemaal op en rond het schoolplein speelt, en vroeg of ik wilde meedenken.

Mijn kinderen zaten toen nog allebei op de basisschool en was ik luizenmoeder in groep 1. Dat ben ik trouwens nog steeds in de klas van mijn dochter. Ik heb toen zoveel inspiratie opgedaan, dat ik als een gek ben gaan schrijven.

IJskoude ogen

Bijvoorbeeld voor de rol van juf Ank: een vrouw met ijskoude ogen die niet zo goed weet wat ze met de leerlingen aan moet. Mijn zoon Mees had in groep 1 een juf die altijd vond dat hij 'bijzonder gedrag' vertoonde.

Dan werd ik weer eens in de klas geroepen om te praten over zijn 'bijzondere gedrag'. Zij kon de klas ook niet echt goed aan, en schoof alles af op de kinderen. Ik kon haar wel wurgen! Maar wel een heerlijk type om een plek te geven in de serie.

Woede en frustratie

Ik vind het ook heel leuk om haar te spelen. Vanbinnen heeft ze heel veel gevoel, woede en frustratie in zich, maar daar probeert ze met man en macht boven te staan. Ze denkt ook echt dat alles op een bepaalde manier moet. Zo ben ik zelf helemaal niet. Ik ben veel onzekerder en twijfelachtiger.

Het succes van de serie zit denk ik in de herkenbaarheid, maar ook in het feit dat we geen concessies doen qua humor. We hebben precies gemaakt wat wíj grappig vinden, en kregen daarbij de opdracht om best ver te gaan. We leven in een tuttige tijd, dus ik ben blij dat we zo wat meer kunnen relativeren.

Donkere vader

Bijvoorbeeld over de donkere vader (acteur André Dongelmans, red.) die juf Ank aanziet voor de schoonmaker. Dat gaat misschien ver, maar je ziet ook dat anderen juf Ank vervolgens raar aankijken en haar gedrag afkeuren. Volgens Ilse is het nooit de bedoeling van de serie geweest om ouders van schoolgaande kinderen een spiegel voor te houden. "We hoeven niemand een lesje te leren."

Hoewel op het schoolplein van haar dochter daarvan niet iedereen zeker is. "Ik heb het idee dat ouders sinds de eerste aflevering niet meer alles tegen me durven te zeggen. 'Straks hoor ik mezelf terug op tv' zie ik ze denken."

Foto: Lieke Romeijn

Het 53ste Gouden Televizier-Ring Gala is vanavond te zien om 21:10 uur op NPO 1.​

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.