1289569
Vrouw

Praat mee

'Beste overheid, mag ik alsjeblieft in de cc?'

Gisteren las ik in de krant het nieuwe inzicht van hersenwetenschapper Jelle Jolles: "Een kinderbrein is pas op z’n vijfentwintigste uitgerijpt". Maar beste meneer Jolles, dat weten alle ouders allang! Ze worden echter buitenspel gezet vanaf hun achttiende verjaardag en dat kan heel fout aflopen.

Biologisch gezien is iemand volwassen als hij of zij lichamelijk volgroeid is. Maar psychologisch is iemand pas volwassen 'als hij of zij een stabiele identiteit/persoonlijkheid heeft gevormd'.

Dat psychologische punt wordt bij sommige mensen misschien wel nooit bereikt, maar wie bedacht heeft dat kinderen op hun achttiende voor de wet wel al volwassen zijn, heeft waarschijnlijk zelf nooit nageslacht gehad.

Ook neuropsycholoog Jelle Jolles bevestigt in zijn nieuwe boek Het Tienerbrein dat tieners oliedomme dingen kunnen doen waarvan ze de consequenties totaal niet kunnen overzien. Dat onze samenleving zo complex en structuurloos is geworden dat een 18- of zelfs 20-jarige zich vaak nog helemaal niet zelfstandig kan redden.

Hoezo met 18 (voor de wet) volwassen?

Vroeger werd met 21 jaar gevierd dat je volwassen was geworden. Hoewel dat ook al aan de jonge kant was, want meestal nog niet uitgestudeerd, vond ik dat persoonlijk toch een veel beter gekozen moment dan de 18 jaar die nu als die ijkdatum wordt gehanteerd. Vanaf dat moment beginnen veel tieners, zo groen als gras, aan een studie, ze mogen legaal alcohol gaan drinken én ze mogen voortaan al hun officiële shit (bankzaken, studieleningen, betalingen van collegegeld, belastingen, verzekeringen e.d.), zelf gaan regelen.

Lees verder en praat mee op VROUW.nl: 'Wie mag de ellende oplossen, verkeerde keuzes rechtbreien en gemaakte schulden en boetes afbetalen? Juist, de ouders!'