1289617
Vrouw

Afdalen in het mannenbrein

'Vrouwen en shoppen: een onweerstaanbare combinatie'

Vandaag is het Niet Winkeldag. Voor Jan Willem Vaartjes een feestdag: "Deze week bracht ik een bliksembezoek aan een modezaak in Hilversum waar een goede vriendin van mij werkt. We stonden bij de koffiecorner gezellig te keuvelen toen mijn oog viel op een oudere meneer die wat voorover gebogen op een laag krukje zat."

"Zijn chic ogende, goed gekapte eega stond iets verderop voor de spiegel een kek jasje met tijgerprint te passen. Naast haar een rek vol met eveneens kekke jasjes, die nog op een keuring hingen te wachten. De blik van de vriendelijk ogende meneer kruiste de mijne. Ik werd getrakteerd op een vette knipoog en een mond die overduidelijk lucht uitblies. Beiden konden we een lach van herkenning en inlevingsvermogen niet onderdrukken.

Vrouwen en shoppen ... een haast onweerstaanbare combinatie. Ik geniet altijd kostelijk als ik die verveelde en vermoeid ogende mannen zie zitten (of staan) terwijl vrouwlief lustig in de rekken met kleding koekeloert op zoek naar iets dat mogelijk – ik herhaal 'mogelijk' – een plekje verdient in de toch al immer uitdijende kledingkast. 

Aan het selectieproces van een vrouw lijkt maar geen eind te komen. Laten we eerlijk zijn; de keuze is ook veel te groot. Alsof je aan een kind vraagt om een paar snoepjes uit te zoeken in een winkel waarbij het huisje van de heks in Hans en Grietje verbleekt. En als uiteindelijk blijkt dat de bezochte kledingzaak toch niet iets geschiktst in huis heeft, zijn er in directe nabijheid nog tig andere met kleding uitpuilende zaken waar mogelijk – ik herhaal weer 'mogelijk' – iets passends hangt.

Lees verder: 'Alles achtte ik geoorloofd om bevrijd te worden uit de houdgreep-van-de-kledingzaak'