Vrouw/Praat Mee
1289974658
Praat Mee

Nog even over Halina en de zeekoeien... van vrouwennijd naar solidariteit

Halina Reijn ligt onder vuur vanwege haar meest recente column in het AD. Daarin omschrijft ze vrouwen die haar bekijken als 'starende zeekoeien'. Dat wordt haar niet in dank afgenomen. Want waarom blijven vrouwen elkaar toch maar steeds naar beneden halen? Wordt het niet eens tijd voor wat meer onderlinge solidariteit?

"Kun je het zien?" Geschrokken wendt de mollige vrouw haar blik af. Meewarig schud ik mijn hoofd. Beschaamd kijkt ze naar haar even dikke dochter in korte broek die nu angstig naar de grond staart. ,,Jezus!" sis ik binnensmonds. Ik weet niet op wie ik bozer ben, op de starende zeekoeien die traag voorbij zeilen op de loopband van de luchthaven, en mij het gevoel geven dat ik een attractie ben, of op mezelf omdat ik geen controle heb over mijn emoties.

Verschrikkelijk

Inmiddels zegt de actrice geschrokken te zijn van de consternatie en heeft ze haar verontschuldigingen aangeboden. In het AD schrijft ze het volgende:

“Ik ben hier al de hele dag verdrietig van. Die column is voor mij een dagboek waar ik heel erg vanuit mijn hart schrijf, met humor en ironie. Een plek waar ik niet probeer een perfect imago op te houden, maar ik juist heel rauw probeer te schrijven over wat ik ervaar. Dat mensen nu heel erg vallen over het woord zeekoe vind ik heel verschrikkelijk. Maar waar ik aan dacht waren de starende lome ogen van een zeekoe, zeker niet aan dikke of dunne mensen. Het is heel spijtig als ik mensen kwets, dat was niet de bedoeling. "

Mollige vrouw

Toch is het kwaad is al geschied. Op Twitter is de hashtag #zeekoe trending en daar valt te lezen: “‘Mollige vrouw’, ‘dikke dochter’, ‘zeekoe’: 'Ik dacht niet aan dikke mensen!’ Had beter kunnen zeggen dat je gehackt was.”

Ook model Lonneke Engel reageert: “Ben zelf veel gepest en zeekoe genoemd.”

Praat mee

Wat Halina ook met het woord 'zeekoe' heeft willen zeggen, het is duidelijk dat ze het niet als compliment heeft bedoeld. En dat is nu precies waar iedereen over lijkt te vallen. Want hoezo gelijkheid tussen de seksen, als vrouwen elkáár niet eens het licht in de ogen gunnen?

Wat vind jij? Zouden vrouwen onderling wat meer solidair kunnen en moeten zijn? Of is het vrouw-zijn op zich geen reden om je in te houden en moeten we gewoon alles tegen elkaar kunnen zeggen, zelfs als het kwetsend is? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.