Nieuws/Vrouw
1292836
Vrouw

Column Jeffrey Wijnberg

Integratie, bestaat dat wel?

Iedereen heeft er de mond vol van. Maar niemand weet waar het voor staat. Persoonlijk twijfel ik ernstig of er zoiets bestaat als 'integratie', wat zou verklaren waarom integratieprojecten altijd mislukken. Zelfs twee enkele mensen worden zelden een harmonische, huwelijkse eenheid omdat het individu zijn oorspronkelijke identiteit niet zal opgeven.

En als twee mensen al geen vorm van integratie weten te bereiken, is dat voor meerdere, grote groepen mensen al een praktische onmogelijkheid. Het hoogst haalbare is doorgaans een vorm van aanpassing. Wellicht is dit beter te begrijpen wanneer gekeken wordt naar man en vrouw met verschillende familieculturen.

Macaronischotel

Simpel voorbeeld: zijn familie eet macaroni altijd met hamblokjes, doperwtjes en gesmolten kaas. Haar familie heeft een andere macaroni-traditie namelijk met spek, gehakt en tomatensaus. Geloof mij: er komt echt geen eenwording uit deze twee recepten. Het hoogst haalbare is een afwisseling van beide schotels.

Maar in de praktijk zal de zwakkere familiecultuur het afleggen tegen de dominante, waardoor er uiteindelijk maar één en dezelfde macaronischotel op tafel verschijnt. De man zal misschien wel zeggen: 'het maakt mij niet uit, ik vind het altijd wel lekker wat mijn vrouw op tafel zet'. Maar als diezelfde man een paar dagen alleen is, dan kan hij niet wachten om zijn eigen, vertrouwde macaronischotel te bereiden. Lees verder en praat mee.