Nieuws/Vrouw
1292943
Vrouw

Hoe zit het nu echt met?

Lachgas: hoe schadelijk is dat eigenlijk?

Scholen en ouders zijn bezorgd: supermarktketen Aldi adverteert met navulbare slagroompatronen. In de patronen zit lachgas, een populaire (weekend)drug voor jongeren. Maar wat doet lachgas met je en is het schadelijk?

Preventiemedewerker Floor van Bakkum van verslavingskliniek Jellinek en drs. Marloes van Goor van het Trimbos-Instituut geven hun visie: hoe zit het nou echt met lachgas?

Lachgas is veel in het nieuws deze week. Zo liet de Tweede Kamer deze week weten een onderzoek in te willen stellen naar de schadelijke gevolgen van lachgas, aangezien hier nog heel weinig over bekend is. 

Supermarktketen Aldi adverteert met slagroompatronen die lachgas bevatten en kreeg een hele horde bezorgde ouders en schoolbesturen over zich heen. Reden genoeg dit onderwerp eens nader onder te loep te nemen.

Wat is lachgas?

Marloes: "Het is een kleurloos, niet-irriterend, zoetgeurend en zoetsmakend gas en wordt ook wel distikstofmonoxide genoemd."

Floor: "Het wordt soms gebruikt in de medische wereld als verdovingsmiddel, maar dat gebeurt steeds minder." Marloes vult aan. "Inmiddels zijn er meer geschikte (en sterkere) middelen om iemand mee te verdoven. Het wordt soms nog wel gebruikt als kortdurende pijnstiller."

Hier lees je wat lachgas precies met je doet