1292944
Vrouw

Lezerscolumn

Miranda werd op haar 36e oma: 'Ik ben geen standaard oma'

Soms vinden we juweeltjes van lezerscolumns in onze inbox. Zoals deze van Miranda (40). Waar vriendinnen van Miranda zelf nog volop met hun eigen kinderen in de luierleeftijd in de weer zijn, is Miranda al jong oma geworden. En daar zitten toch vooral heel veel voordelen aan!

Kleinzoon (4) is op een dikke rubberen mat geklommen en roept dat hij Piet Piraat is. Tegelijkertijd zwaait hij zo hard met zijn verzonnen zwaard, dat hij bijna een dreumesje haar eerste zwemles geeft.

"Die kleintjes kunnen zo lekker fantaseren hé", zucht een andere oma naast mij op de stenen rand van het zwembad. Ze kijkt genietend naar haar kleindochter, die zich na het zwaardincident weer dapper omhoog wurmt. We raken aan de praat, over de kleintjes. Uiteraard.

Mijn eigen zoon

Ik merk dat ze ervan uitgaat dat mijn kleinzoon mijn eigen zoon is. Zoals eigenlijk iedereen. Dat is ook niet zo vreemd.

De oma naast mij is een 'echte' oma. Zo eentje met wit haar, spataderen en haar boezem niet meer op de juiste plek. En ik? Ik ben 40!

Geen standaardoma

Terwijl vriendinnen druk waren met poepluiers en nachtvoedingen, hield ik mijn dochters hand vast tijdens haar weeën. Of het ook 'anders' is, word er vaak gevraagd. Dat jong oma zijn. Tja, hoe moet ik dat weten?!, denk ik dan.

Ik werd het op mijn 36e. Een standaardoma ben ik niet, dat weet ik wel. Ik kan niet haken of breien. Heb een onverklaarbare gruwelijke hekel aan knutselen en puzzelen. Ik ben een ware bakramp (knakworstjes in bladerdeeg is mijn specialiteit, hoe triest is dat?!). En hoewel oma's altijd raad weten met hun ontelbare huis- tuin- en keukentips, raadpleegt deze oma Google al bij een simpele bloedneus.

Lees hier alle voordelen van jong oma zijn!