Vrouw/Praat Mee
1294611311
Praat Mee

Vrouwen zijn de nieuwe drinkebroeders

Hoewel uit recent onderzoek blijkt dat Nederland geen voortgang boekt op het gebied van arbeidsparticipatie en inkomensgelijkheid - zelfs drie plaatsen is gezakt op gelijkheidslijst Global Gender Gap Index 2016 - blijkt dat vrouwen wel een opmars maken op een ander vlak; de alcoholkloof tussen - vooral jonge - vrouwen en mannen wordt steeds kleiner.

Het beeld van de sherry drinkende huisvrouw is verdampt. Tegenwoordig duikt de vrouw na het werk gezellig nog even met haar mannelijke collega’s de kroeg in. Een trend die overal in Europa wordt gesignaleerd.

Samen alcohol drinken

Dat beaamt ook Marijs Geirnaert van het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen (VAD) tegen VRT Nieuws : "De tijdsbesteding van vrouwen is anders dan pakweg vijftig jaar geleden. Ze gaan werken, ze gaan iets drinken met collega's... Vroeger was dat helemaal gescheiden: de mannen gingen naar het voetbal en daarna naar het café. Nu doet men veel meer dingen. En bij samen dingen doen, hoort samen alcohol drinken."

Professor Mark Petticrew van de Londense School of Hygiene & Tropical Medicine legt aan de BBC uit waarom er meer alcoholgelijkheid is. "De rollen van mannen en vrouwen zijn sterk veranderd de afgelopen decennia en dit is waarschijnlijk een van de redenen voor deze trend."

Twee of meer glazen per dag

Vrouwen met een hoge opleiding, een goede baan en een hoog loon zijn de afgelopen jaren 'gevaarlijk veel' gaan drinken. Dit komt neer op twee of meer glazen per dag. "Vrouwen met een hoge opleiding, die vaker goedbetaalde banen met grotere verantwoordelijkheden krijgen, drinken mogelijk meer omdat ze blootgesteld worden aan meer stress, en omdat ze meer gelegenheden hebben om hun sociaal leven uit te bouwen en uit te gaan met collega's," aldus de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Herken jij je in dit beeld? Drink jij meer dan je moeder en oma dat deden? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.