1300217
Vrouw

Wat zij vindt

Aan alle ouders met een vmbo-fobie

Een kind met een vmbo-advies: niet elke ouder wordt daar blij van. Daarover zendt Radar vanavond de documentaire Ze denken dat ik dom ben uit. 'Vmbo-fobie' noemt Wat zij vindt-panellid Yvonne van der Wal die angst van ouders: "Het beste is volgens mij een niveau dat bij het kind past."

Want ach jeetje, het zal je als ouder maar gebeuren dat jouw Emma of Liam op een vmbo-school terechtkomt. Heb je voor noppes je dochter op buitenschoolse huiswerkclubjes gestald. Heeft jouw zoon voor niets elk weekend taal- en rekenbijlessen gevolgd. Want met het vmbo kom je niet verder dan wc's schoonmaken en papiertjes prikken in het plantsoen, zo is althans de heersende gedachte.

En laagopgeleiden eten ook nog eens ongezonder, zitten langer op internet, leven zes tot zeven jaar korter, zijn intoleranter dan hoogopgeleiden... En dus steek je daar een stokje voor; je stapt op hoge poten naar de leerkracht en eist dat ze haar advies bijstelt. ‘Mijn zoon is veel slimmer dan u denkt!’

Jammer

Met alle respect – we willen natuurlijk allemaal het beste voor ons kind – maar ik vind het jammer. Ik vind het jammer dat er ouders zijn die hun eigenwaarde ontlenen aan het schoolniveau van hun kind. Dat hun zoon goed moet maken wat henzelf niet gelukt is, of juist moet voortzetten.

Ik betreur het dat er ouders zijn die het oordeel van de buitenwereld zwaarder laten wegen dan het welzijn van hun kroost.

Domme uitspraken

Alsof laagopgeleiden per definitie 'niveauloos' zijn en hoogopgeleiden alleen maar beschaafd en briljant. Ik ken talloze voorbeelden van zogenaamd slimme mensen met hoge functies die domme uitspraken doen en slecht functioneren.

Denk alleen al aan Den Haag... Lees verder op VROUW.nl.