Vrouw/Culinair
1300289871
Culinair

‘Omhoog met die kijkcijfers, de Leeuwinnen verdienen meer eer’

De zoon van Marjolein Hurkmans heeft nog net niet de hulpdiensten ingeschakeld. Zijn moeder is namelijk gek geworden. Ze heeft besloten dat ze voetbal gaat kijken.

“Neeeee,” zegt mijn jongste zoon, “vanwaar die oranje boterbabbelaars? We waren toch al klaar met het Songfestival?” Met stijgende verbazing kijkt hij toe hoe ik de boodschappen uitpak: worteltjes om te dippen, paprikachips, rood/wit/blauwe pepermuntkussentjes, eieren om te vullen en een potje oranje viseitjes om die dan weer mee te versieren…

“Voetbal”, zeg ik.

Verbijstering

En daarmee stijgt de verbijstering ten top. Ik en voetbal, het moet niet gekker worden. Je ziet het aan zijn ogen. Ik ben nog maar een fractie verwijderd van een telefoontje naar 112. Of iemand zijn moeder op kan komen halen, want die is psychisch door het ijs gezakt.

Dat is geen overdreven reactie van het kind. Ik weet niet wat de buitenspelregeling is en het interesseert me ook geen moer. Ooit heeft niemand minder dan John de Boer het aan me uit proberen te leggen, maar het beklijfde niet. Zoiets als met wiskunde; het kwartje moet vallen. En dat viel niet.

Geen idee hoe die mensen heten

Als ik mee zou doen aan een quiz en ik krijg de opdracht om drie spelers uit ons nationale elftal op te noemen, dan grijp ik zo naast het miljoen. Eerlijk? Vorig jaar was ik zelfs een beetje blij dat ons land niet mee mocht doen aan het WK.

Weliswaar is mijn man geen voetballiefhebber, maar tijdens dergelijke grote toernooien, krijgt hij soms toch ineens de geest. Gaat-ie plotseling praten over hoekschoppen en wie het beste is in penalty’s. En dan wil-ie ook ineens wedstrijden kijken.

Niet eens zo zeer die van Oranje, maar om een of andere reden vooral die van Italië en Brazilië. Saaaaaaai…. Negentig minuten (en vaak meer omdat af en toe zo’n duurbetaalde jongen een paar minuten op het gras gaat liggen) kijken naar 22 mannen en een bal, die als het meezit een keer of drie/vier tussen de palen doorgaat.

Ik vind het een hele zit. Die gun ik hem van harte en jullie allemaal ook, maar ik ga ondertussen wel even iets anders doen. Mijn haar wassen of zo. Of online shoppen op mijn telefoon.

Vlaggetje op de wang

Maar nu is het dus anders. Nu zijn het 22 vrouwen. Ik denk eerlijk gezegd niet dat ik het spelletje daardoor boeiender ga vinden. Het blijven mensjes op een grasveld met een bal en ook in dit geval heb ik geen idee hoe die spelers heten en hoe dat nou zit met die buitenspelregeling.

En toch ga ik kijken! Met oranje snacks en de hele reutemeteut. Joh, misschien schilder ik nog wel een vlaggetje op mijn wangen ook. Want afgelopen weekend stond ons hele blad in het teken van de Oranje Leeuwinnen en op zondag dacht ik: ‘goh, toch eens kijken hoe ze gespeeld hebben’.

Er zou immers een uitzwaaiwedstrijd zijn geweest. Ik kon één berichtje vinden. Ze hadden gewonnen. En wat stond er verder in het artikel? Ik citeer: ‘Het was een klein voorproefje van wat ons land te wachten staat als de mannen van Ronald Koeman zich plaatsen voor het EK 2020…’

Ho... Stop!

Wacht… Ho… Stop! Die meiden spelen dus de sterren van de hemel, mogen meedoen aan het WK en staan dan nog steeds in de schaduw van hun collega’s van de andere kunne die zich niet eens wisten te plaatsen de vorige keer? Hoe oneerlijk is dat?

Ik heb al een strijkijzer

Bij de supermarkt krijg ik een poster van de leeuwinnen aangeboden omdat ik meer dan 15 euro heb besteed aan mijn boodschappen. Ik sla hem vriendelijk doch beslist af. Waar is de voetbalplaatjesgekte? Waar zijn de hijgerige kinderen die als minijunkjes bij de deur wachten om je zakjes af te troggelen zodat ze hun boek vol kunnen maken?

Godzijdank heeft in ieder geval Blokker de handschoen opgepakt. Je kunt er poppetjes sparen van de Nederlandse speelsters. Ik vind ze een beetje eng in de bijbehorende reclame, maar het is in ieder geval iets.

Alleen, hoeveel wasknijpers en pannen met antiaanbaklaag kan een mens kopen in een week of twee? Eén poppetje per tien euro en dan heb je nog een grote kans dat er eentje in je zakje zit die je al hebt. Helaas heb ik al een strijkijzer en een airfryer. Maar ik waardeer de moeite. Blokker, chapeau!

Ik ga ervoor zitten

Ik vind dat die dames meer eer verdienen. Dus zet ik op 11 juni de tv aan. Omhoog met die kijkcijfers, dat zal ze leren; die mensen die alleen voetbalmannen serieus nemen. Of ik de hele wedstrijd ook echt ga kijken, is natuurlijk de vraag. Ik zou zomaar in slaap kunnen vallen met een rokende creditcard in mijn hand. Maar ik ga het in ieder geval proberen. Zet ’m op meiden!

Ik had een sinaasappeltaart voor ze willen bakken. Maar ja, ik zit in de suikervrije week, dus die houden ze tegoed.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.