Nieuws/Vrouw
1301866339
Vrouw

VROUW vliegt uit... naar Rio!

Mijn koffer ligt op bed. Leeg. Want wat neem je mee als je voor vijf dagen naar Rio de Janeiro vliegt? Voor de Olympische Spelen? Voor het volgen van Netty, de moeder van Ranomi Kromowidjojo?

Iets oranjes, dat staat buiten kijf. Met stip op 2: een bikini. Het Holland Huis schijnt namelijk een enorm zwembad te hebben, en bovendien ligt de 'strandwijk' Copacabana op 10 minuten rijden van mijn hotel. Zonnebril. Jurkjes. Korte broeken. Zonnebrand. Check, check, check.

Keihard werken

'Maar het is winter daar, he?', hoor ik een collega van de week nog zeggen. Trui, vest, lange broek, een goed boek. De net zo lege koffer begint aardig vol te raken. Laptop. Camera. Opladers. Telefoon. Want dit is geen vakantie… Nee, dit wordt keihard werken.

Je leest het goed. Komende week ben ik in Rio. Namens VROUW mag ik me samen met Netty, de moeder van Ranomi Kromowidjojo, een week lang onderdompelen in het olympisch feestgedruis in Rio. Stad van de Copacabana, caipirinha’s, brazilian waxes, en hopelijk van heel erg veel gouden medailles voor het Nederlandse team.

Mijn moeder trots maken

Een aantal weken voor vertrek sprak ik Ranomi en Netty al: wat zijn zij leuk! Hoewel je vanaf een afstandje niet zou denken dat het moeder en dochter zijn, lijken ze wel op elkaar. Ze zijn nuchter, staan met beide benen stevig op de grond en hebben een immense ‘drive’ als het gaat om die gouden medailles.

Ranomi en Netty, die samen het gezicht vormen van de ‘Bedankt-mam’ campagne van Procter & Gamble, vertelden hoe ze elkaar vlak voor een belangrijke wedstrijd nog even digitaal opzoeken.

Ranomi: “Ik app mijn moeder altijd nog even vlak voor een race: waar zit je? Toen ik tijdens de Olympische Spelen in Londen 2012 goud won, zocht ik de blik van mijn familie op de tribune en zag daar opeens een gigantische gouden leeuw staan. Dat was mijn broer, hij stond kickboksbewegingen te maken. Mijn vader was aan het filmen. Mijn moeder stond te springen. Deze zomer in Rio heb ik dan ook meer een doel: juist díe mensen, mijn broer, papa en mama, heel erg trots maken.”

Dat ontroerde mij.

Ik rits mijn bomvolle koffer dicht en stuur mijn moeder nog even een appje: “Mam, ik vertrek. Ik zit straks daarboven op de tribune. Vlak achter die gigantische gouden leeuw. En die man die staat te filmen. En de blonde dame die staat te springen. Ik zal naar je zwaaien! Tot snel, xxx.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.