1302176
Vrouw

Opgebiecht

'Ik controleer mijn vriends telefoon als hij ligt te slapen'

Iedere keer weer begint mijn hart als een bezetene te kloppen als ik mijn hand uitsteek naar mijn vriends telefoon. De ene keer ligt hij naast me te slapen, de andere keer is hij in de badkamer en heeft hij zijn telefoon vergeten mee te nemen.

Als ik de telefoon in mijn handen heb, haal ik vliegensvlug de vergrendeling eraf en druk met trillende vingers op WhatsApp. Mijn adem houd ik in, terwijl ik mijn ogen over de berichtjes laat gaan. Ik zie die van mezelf, die van zijn zus, zijn moeder en die een paar collega's. Meestal niets om me zorgen over te maken. Inderdaad, meestal.

Mijn vriend en ik zijn nu zo'n 5 jaar samen. Het obsessieve controleerbare gedrag doe ik sinds een jaar of twee een paar keer per week. En dat is allemaal begonnen nadat hij had opgebiecht een keertje een misstap te hebben gemaakt.

Scheldtirades

Ik deed er alles aan het hem te vergeven. Hij deed er alles aan om het weer goed te maken na die ene misstap. Toch zag ik ineens overal gevaar. Hield hij net iets te lang iemand hand vast als hij haar feliciteerde. Voelde die hand op de schouder van onze oppas net even te intiem en deed hij net even iets te geheimzinnig als hij met vrienden naar een feestje was geweest.

Soms nam mijn angst het over en maakte ik hem allerlei verwijten. "Je houdt niet meer van mij, hè?", waarop de tranen over mijn wangen stroomden. En als hij 's avonds een berichtje kreeg en niet meteen wilde zeggen van wie het berichtje was, kon ik helemaal uit de pan flippen.

"Rustig maar, schat. Het is van iemand van voetbal," zei hij dan met engelengeduld, waarop ik bewijs wilde zien. Soms liet hij het zien, soms weigerde hij, omdat ik me niet zo moest aanstellen. En dan werden mijn scheldtirades alleen maar erger.

Lees verder op VROUW.nl: 'Als ik zeker weet dat hij niets doorheeft, ga ik alles bij langs.'