Nieuws/Vrouw
1302445630
Vrouw

Ida: Ik was dakloos en sliep in mijn auto

Vrouw in de auto

Vrouw in de auto

Zelfs mensen met een baan raken dakloos, doordat het tekort aan sociale woningen erg groot is, meldt de Federatie Opvang aan de NOS. "Dakloosheid bereikt groepen die dat normaal niet overkomt", aldus de woordvoerster van de Federatie. Ook Ida* (33) belandde na haar scheiding op straat. "Ik sliep in mijn auto."

Vrouw in de auto

Vrouw in de auto

Nooit had Ida gedacht dat het zo ver met haar zou komen, toen ze na haar scheiding in een vakantiewoning belandde: "Mijn ex bleef in het huis en ik zou tijdelijk in een vakantiewoning zitten, tot ik in staat zou zijn om een huis te kopen.

Kindje

Doordat ik wat somber werd en uit mijn doen raakte, lukte het mij niet om mijn toenmalige baan te behouden. Tot overmaat van ramp werd het vakantiehuis verkocht. Ik kon niet bij mijn ouders terecht: die waren verhuisd naar Portugal.

Vervolgens woonde ik een tijd bij een ex-collega, een vriendin, de ex van een vriendin en uiteindelijk mijn zus. Toen ik bij die ex van mijn vriendin woonde, werkte ik in de horeca. Maar hij had een kind en vond het lastig dat ik dan laat thuis kwam. Dus sliep ik steeds vaker in mijn auto.

Hondje

In het begin vond ik het eng en was ik niet op mijn gemak. Maar ik kreeg er handigheid in om rustige plekjes te vinden en had achterin raamverduistering waardoor ik het een beetje kon afsluiten.

Echt bang ben ik nooit geweest. Ik sliep er niet echt lekker, maar het was in ieder geval een plekje voor mezelf en mijn hondje en ik was altijd op tijd op het werk.

Verjaardag

Ik weet nog dat ik in die tijd mijn verjaardag niet echt wilde vieren. Want waar moest ik de cadeautjes leggen en waar de bloemen zetten? Dan had ik liever geen verjaardagsfeestje.

Vrijwel niemand wist destijds van mijn dakloze bestaan. Het was natuurlijk ook niet iets waarmee ik te koop liep. Al met al heeft mijn dakloze periode een maand of vier geduurd.

Dealer

Later vroeg iemand me waarom ik niet naar de opvang was gegaan, maar ik associeerde die met alcoholisten en drugsgebruikers. Ik zag mezelf daar niet echt tussen en wist destijds niet dat er plekken waren waar je ook als vrouw terecht kunt.

De dag waarop ik mijn auto inruilde, moest ik huilen. De dealer begreep er niks van en zei: 'Je krijgt toch een nieuwe auto?’ Maar dat oudje was mijn veiligheid, was alles wat ik had. Dat afscheid viel me echt zwaar.

Twee kinderen

Het was een vervelende periode, maar die tijd heeft me ook sterker gemaakt. Ik heb mijn best gedaan om uit de situatie te komen en heb uiteindelijk - toen ik vanuit de auto bij mijn zus introk - mijn vriend ontmoet. Samen hebben we twee kinderen gekregen.

Het kan dus goed komen als je een tijdje dakloos bent. Dat zie je wel aan mijn verhaal. En ook dat het iedereen kan gebeuren. Kijk naar mij: ik heb ouders die van me houden, heb nooit schulden gehad, heb altijd gewerkt...

Eigen plek

Het raakt me als ik van mensen hoor dat ze op zoek zijn naar woonruimte. Mijn deur staat altijd open voor iedereen. Een eigen plek is heel erg belangrijk om te ontspannen en op je gemak te zijn."

*De achternaam van Ida is bij de redactie bekend.

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook een bijzonder verhaal vertellen?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.