Vrouw/Columns & Opinie
1305113668
Columns & Opinie

'Mijn God, zijn nu wij mannen aan de beurt?'

Martin van Waardenberg

Martin van Waardenberg

Mijn God, waar gaat dit heen? Martin van Waardenberg (60) is na drie jaar dikke successen met het BNN/Vara programma Kanniewaarzijn op straat gezet door de omroep. Het nieuws werd hem meegedeeld door presentatrice Astrid Joosten (58). Al doet de omroep hard zijn best te ontkennen dat het aan de hoeveelheid rimpels op zijn voorhoofd ligt (anders zouden ze Astrid zelf ook wel ontslagen hebben, zeggen ze), maar Martin zou te oud zijn. Te oud!

Martin van Waardenberg

Martin van Waardenberg

Er kijken teveel oude mensen naar de show (en daar wordt niet aan verdiend) en dus willen de omroepbazen verjongen, een jonger publiek binden althans. Aan Martins prestaties ligt het in ieder geval niet.

Sesamstraat

Die zouden nog steeds geweldig zijn en de kijkcijfers bevestigden dat weer iedere ochtend na een uitzending. Die arme Martin. Die arme buurman Baasje uit Sesamstraat. Het eerste bekende mannelijke slachtoffer van leeftijdsdiscriminatie van ons land.

Ik flapper met mijn oren, schud vertwijfeld met mijn hoofd. Te oud. Ok, ik ben al heel mijn leven stiekem benieuwd naar hoe dingen voor vrouwen voelen. Let wel, vanuit vrouwenperspectief, dus als man hoef ik ze niet allemaal lijfelijk te ervaren.

Bevallen

Bevallen, menstrueren, een jurk dragen, seksen, zwanger zijn, rammelende eierstokken hebben, het sterkere geslacht zijn, drie paaltjes raken bij het inparkeren, nagefloten worden op straat, borst voeden... Dat soort dingen. Nooit kom ik verder dan een vage voorstelling van hoe iets typisch vrouwelijks daadwerkelijk door een vrouw beleefd wordt. Ik blijf tenslotte een man.

Maar hallo, vandaag is alles anders. Vandaag grijpt de herkenning me opeens bij de keel. Te oud? Een man? Van 60? Echt, ik dacht dat dat alleen voor vrouwen gold. Te oud voor een date, te oud voor een baan, te oud om nog mooi gevonden te worden, of nog interessant... Nou ja, behalve voor haar kleinkinderen dan en kwijlende mannetjes in het bejaardentehuis.

Voorland

Pure bullshit natuurlijk. Maar mannen uitgerangeerd alleen om hun leeftijd? Holy fuck, wat oneerlijk en onrechtvaardig! Is dit een incident, of een ontwikkeling om rekening mee te houden? Ik ben nu 45 jaar en de keren dat ik de jongste in de groep ben zijn nog op minder dan 1 hand te tellen. Is dit mijn voorland?

'Des te ouder des te leuker en interessanter' hoorde ik tot nu toe altijd als het over rijper wordende mannen ging, en daar hield ik me aan vast. Vraag het maar aan George Clooney (55). Ja toch? En zo moet het blijven. Luister maar… 'Sorry George, maar die rol in die nieuwe blockbuster krijg je toch niet. Vanwege je grijze haren en je geboortedatum. Tja… je bent toch niet meer de jongste hè.'

Iets beters

Nee, nee, nee! Laten we dit stoppen voor het te laat is. Ik weet namelijk iets veel beters. Laten we geen man meer op zijn uiterlijk of zijn leeftijd beoordelen. Nooit meer. Laten we hem beoordelen op wat hij kan, op wat hij vindt, op wat hij doet voor anderen.

Is hij lief voor zijn moeder, voor voorbijgangers, voor vreemden in nood? Zoiets. O ja, en laten we dat op leeftijd beoordelen en afwijzen dan ook gelijk – in één adem – nooit meer bij vrouwen doen. Net zo onrechtvaardig. Voor de liefde, de balans en de gelijkheid.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.