Vrouw/Columns & Opinie
1305293445
Columns & Opinie

Roken op schoolpleinen over twee jaar verboden Waarom niet per direct, nu meteen?

Journalist Hester Zitvast schrijft over wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer is dat het bericht in De Telegraaf van vandaag, dat schoolpleinen over twee jaar volledig rookvrij moeten zijn. “Waarom zou je daar nog twee jaar mee moeten wachten? Doe het gewoon nu! Elk jaar, elke dag is meegenomen.”

Mijn hart breekt altijd een beetje als ik jongeren zie roken. Jongens en meisjes van vijftien, zestien jaar, soms zelfs nog jonger, hooguit dertien.

Kom daar maar eens van af

Ze dragen jassen met metersdikke bontkragen, waar ze over tien jaar alleen nog maar om kunnen lachen. Maar die sigaret, die zijn ze dan waarschijnlijk niet kwijt. Die laten ze niet, zoals die jas, links liggen. Daar zijn ze dan aan verslaafd en zie daar nog maar eens van af te komen.

No-go

Het liefst ga ik met ze in gesprek. Wil ik ze op het hart drukken dat ze er écht mee moeten stoppen. Want los van de vernietigende gevolgen voor hun gezondheid, gaat het ze ook nog eens klauwen met geld kosten én ze worden er een outcast van.

Over een paar jaar is roken immers echt een no-go geworden. Dan mag het niet meer op terrassen. Dan mag het misschien niet eens meer in je eigen tuin.

Niet mee bemoeien

Ik doe het natuurlijk niet, ik zeg er niets van. Ik ken die kinderen niet eens! Ik heb het ooit gezegd tegen een vriend van mijn zoon, wat me door mijn zoon niet in dank werd afgenomen. Ik moest me er niet mee bemoeien.

Nee, dat moet ik ook niet. Maar het gaat me zo aan mijn hart. Het is zó niet nodig en als niemand het tegen ze zegt, zullen ze er ook nooit over nadenken.

Daadkracht

Ik heb roken nooit begrepen. Vooral het ‘stoere’ aspect ervan ontgaat me totaal. Het heeft in mijn ogen eerder iets treurigs en vooral heel smerigs, zo’n sigaret in je handen. Als ik in de vroege ochtend iemand in de auto, op weg naar zijn of haar werk, al driftig de binnenboel blauw zie stomen, dan vraag ik me steeds weer af waarom je dat zou doen.

Zit je daar, net gedoucht, helemaal fris en fruitig, ruik je alweer naar een asbak. Jaja, verslaving. Maar de nadelen van roken zijn toch zo intens groot dat je die verslaving wel met je daadkracht (of hulp van een deskundige) aankunt?

Puberbrein

Geen brein zo verslavingsgevoelig als het puberbrein, schijnt. En dan ook nog eens superbeïnvloedbaar. De écht stoere kinderen stonden bij ons op het schoolplein vroeger allemaal te roken. We moesten door hun muur van uitlaatgassen heen om de school binnen te komen.

Dat zul je nu niet meer zien. Rokers worden steeds meer geweerd van de schoolpleinen. En over twee jaar mag het dus helemaal niet meer.

Waarom wachten?

Waarom over twee jaar? We weten nu al zo lang dat het verschrikkelijk slecht is, waarom in godsnaam nog twee jaar wachten? Voorkom dat leerlingen de poorten van de school verlaten, maak het ze zo moeilijk mogelijk om die sigaret op te steken. Ze hebben die hulp nodig.

Maar in plaats van de nieuwe wet toe te juichen, zijn we kritisch. Weer een regel erbij. Daar houden we in Nederland niet van en dus gaan we lopen mopperen. Maar leg mij toch eens een keer goed uit waarom je tegen iets kunt zijn dat zo goed uitpakt voor onze kinderen?

Het is 2018, mensen. Over de gevolgen van roken is iedereen het inmiddels toch wel eens? En toch wordt er geprotesteerd als er nieuwe stappen worden ondernomen om het roken aan banden te leggen.

Kinderen horen niet te roken, punt. Als je het als kind niet doet, is de kans klein dat je de hobby op volwassen leeftijd ineens wel oppakt.

Zeg eens eerlijk

We moeten echt met z’n allen die rookvrije generatie nastreven. Wie nu rookt, moet dat vooral blijven doen. Ik pak je echt je sigaret niet af. Het is inderdaad, begrijp mij niet verkeerd, een vrije keuze. Maar laten we onze kinderen er nou tegen beschermen.

Zou jij willen dat je kind ermee begint, omdat het zo makkelijk is en overal mag? En dat jouw kind dan misschien op zijn of haar 40ste, gelukkig getrouwd, gezin met twee prachtige kleuters, een afschuwelijke pijnlijke en veel te vroege dood sterft aan longkanker? Zeg nou eens eerlijk… Dat wil toch niemand?

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.