Vrouw/Columns & Opinie
1309889664
Columns & Opinie

Opinie

’Verplicht vaccineren zie ik uiteindelijk nog gebeuren ook’

Kind wordt gevaccineerd

Kind wordt gevaccineerd

Na vijf jaar neemt de vaccinatiegraad weer toe. Mensen lieten hun kind(eren) vorig jaar gemiddeld iets vaker inenten tegen kinderziektes dan de vijf jaar daarvoor. Van de kinderen geboren in 2017 heeft 90,8 % vóór zijn/haar 2de alle vaccinaties volgens het vaccinatieschema gekregen. Om die reden herplaatsen we de Opinie van Hester Zitvast.

Kind wordt gevaccineerd

Kind wordt gevaccineerd

In Frankrijk en Italië is vaccineren inmiddels verplicht. Moeten we daar in Nederland ook aan? Ik vind dat lastig. Ergens roept het zélfs bij mij weerstand op dat de overheid dit voor mij beslist. Ik snap heel goed dat dit helemaal bij anti-vaxxers tot alleen maar meer protest en felheid zal leiden en dat is nou juist wat we níet willen. Verplicht vaccineren is in mijn optiek een uiterst redmiddel, maar zeker niet uitgesloten.

Duidelijkheid

Wat moeten we dan wel doen? Duidelijkheid geven. Maak er een avondvullend televisieprogramma op alle zenders over, waarin op alle vragen antwoord wordt gegeven. En niet door een assistent-voorlichter van het RIVM, maar door zwaargewichten. Artsen. Professoren. Mensen die ervoor hebben doorgeleerd, die met volle overtuiging kunnen vertellen waarom je wél moet inenten.

Mensen die een sluitend antwoord kunnen geven op vragen als: ’Kun je van inenten autistisch worden?’ En die ook duidelijk kunnen maken wat er allemaal in een vaccinatie zit. Want als je de kritische prikkers moet geloven, is het een regelrechte ranzige cocktail van rattengif en afwasmiddel die we onze kinderen doelbewust laten inspuiten. Zet die kritische prikkers op televisie tegenover een doorgewinterde expert. Eens kijken hoelang ze dat kunnen volhouden, met hun diploma van 'Google University'.

Dodelijke slachtoffers

Ik wil de horrorverhalen uitgeplozen hebben. Klopt het wat er wordt beweerd; is er écht eens een kind overleden door een inenting? Of speelden er onderliggende aandoeningen mee? Hoeveel dodelijke slachtoffers telt het Rijksvaccinatieprogramma nou echt? En hoeveel kunnen dat er worden als de ziektes opnieuw toeslaan? Ik wil feiten. Cijfers. Eerlijke antwoorden. Toon ze op televisie. In advertenties in kranten, op websites, in bushokjes... Overal!

Maar ik wil vooral heel, heel duidelijk zien - hoe moeilijk ook - wat we met inenten voorkomen. Toon maar eens beelden van een aan mazelen stervend kind. Hoeveel pijn doet dat? Laat kinderen met polio maar eens vertellen hoe het is om zo te leven. Het moet superindringend zijn, zo indringend dat we ons niet langer meer kunnen verschuilen achter ’Ach, het zal wel meevallen’. Hiervan mogen we niet wegkijken. Al die ziektes die door vaccineren worden voorkomen, vallen niet mee. Die zijn vaak dodelijk.

Weigeren

Ik vrees dat er door de Europese Commissie met wat simpele middelen een halfslachtige poging wordt gedaan om een andere mindset te creëren. En dat zal geen zoden aan de dijk zetten. Die paar zelfverzekerde, hoogopgeleide schreeuwerds zijn de doelgroep niet. Die zullen echt niet naar die televisieavond kijken, zullen toch slechts zichzelf horen. Je moet je richten op de mensen die zij meetrekken. Die twijfelen, die het niet goed weten. Die hebben recht op de allerbeste en juiste voorlichting. Dus wetenschappelijk Nederland: sta op!

Daarnaast moeten alle kinderdagverblijven en scholen per direct niet gevaccineerde kinderen kunnen weigeren. Die scholen moeten vervolgens een keurmerk krijgen: 100% gevaccineerd. Het is al afschuwelijk dat kritische prikkers hun kinderen blootstellen aan gevaar, maar dat ze daarin ook andere kinderen meetrekken is niet goed te praten.

Kinderbijslag

En verder...: bij niet vaccineren een stop op de kinderbijslag. Er moet gewoon iets gebeuren, zoveel is duidelijk. De vaccinatiegraad mag niet verder dalen; wij horen onze kinderen te beschermen. Doe je dat als ouder niet, dan ben je nalatig. En dat kan dan niet zonder gevolgen blijven.

Als al het bovenstaande niet helpt, zit er niets anders op dan toch maar overgaan tot verplichte vaccinatie en ik zie dat uiteindelijk nog gebeuren ook. Wil je dat niet? Dan zul je elders je heil moeten zoeken, samen met alle andere kritische prikkers. Eens kijken hoe lang het duurt voordat daar dan echt de pleuris (en mazelen, polio en al wat nog meer) uitbreekt.

Hester (42) heeft een relatie met Taco en is moeder van twee pubers en een tweede-leg-kleuter. Ze verafschuwt sporten, leeft voor eten en is mede-oprichter van het Instagram-account Livingproef. Ze freelancet voor vrouwenbladen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.