1310767
Vrouw

Aan de meiden in de trein die borstvoeding 'gatver' vonden

Eind januari 2017, het vriest buiten en ik maak een treinritje van 25 minuten met mijn baby van drie maanden. Hij ligt in de wagen en heeft zijn ogen wijd open. Volgens mijn berekeningen had hij nu moeten slapen, maar hij is een baby van drie maanden en die heeft maling aan mijn berekeningen.

Ik zie zijn lip pruilen en krijg het warm onder mijn muts, sjaal en dikke jas. Mijn baby begint te pruttelen en ik weet wat er gaat komen... Dertig seconden later is hij rood aangelopen en brult de hele trein bij elkaar. Ja hoi, we zitten hier, dit is mijn baby ja.

Hysterische baby

Nadat ik hem gewiegd heb, liedjes voor hem heb gezongen, zijn speen keer op keer in zijn mond heb gestopt en geruststellend in zijn oor heb gefluisterd, ga ik over op mijn laatste redmiddel: eten. Ik geef mijn baby te eten in de trein. Mijn baby is drie maanden en krijgt alleen nog melk, moedermelk, uit mijn eigen borst. Ik denk dat mijn tepel een seconde of 5 in beeld is geweest tussen mijn sjaal, jas en baby in, daarna hapte mijn hysterische baby gretig aan, en was de rust wedergekeerd.

Op dat moment liepen er twee meiden voorbij van een jaar of 20/25, ik hoorde nog net ‘gatver, kijk nou, doe even normáál’.

Natuurlijk had ik op dat moment wat kunnen zeggen, maar ik was verbaasd en had weinig zin om met mijn baby bungelend aan mijn tiet achter deze meiden aan te lopen.

Boos

Nadat ik mijn ongenuanceerde boosheid (ja, het had anders gekund) online uitte, merkte ik dat we in Nederland toch nog steeds preutser zijn dan ik dacht. Naast tig miljoen positieve reacties, was er een aantal mensen die de meid in de trein gelijk gaf. Ze begrepen wel dat die meid ‘gatver’ zei, want ze:

Lees verder en praat mee: 'Borstvoeden is niet intiem'