1310786
Vrouw

Zelfbeschadiging onder kinderen verheerlijkt

Hoe ga je om met een kind dat zichzelf snijdt? Veel ouders hebben geen idee, merkt ervaringsdeskundige Nicole ter Morsche (27) uit Enschede. Met voorlichtingavonden voor ouders probeert ze het taboe op automutilatie te doorbreken. "Veel ouders willen graag geloven dat die kras écht gewoon van de kat was."

38 hartjes krijgt de foto van een diepe, bloedrode snee op Instagram. In het bijschrift: 'Oh yes' en hashtags als #selfharmgirl #cutting en #bloed. Het meisje dat de foto plaatste staat niet alleen. Volgens Nicole ter Morsche schieten de profielen waarin zelfbeschadiging openlijk wordt getoond of zelfs verheerlijkt, als paddenstoelen uit de grond. "Er is zelfs een Youtubekanaal waar je tips krijgt over hoe je jezelf het beste kunt snijden en hoe je littekens kunt verbergen."

Een enge ontwikkeling, vindt ze. "Ik rapporteer iedere foto die ik zie en stuur de meisjes een privébericht waarin ik vraag waarom ze dit doen. Ik kan begrijpen dat je jezelf beschadigt, niet dat je er trots op bent. Zelf was ik juist kampioen verstoppen."

AUTOMUTILANTEN

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 5 procent van de jongeren tussen de 14 en 17 zichzelf verwondt. Nog maar het topje van de ijsberg waarschijnlijk, want alleen de medische gevallen zijn meegerekend, niet de kinderen die zich ongemerkt in hun kamertje terugtrekken met een mesje. Die brandwonden maken, of haren uit hun hoofd trekken. Het grootste gedeelte van de automutilanten houdt het verborgen voor hun omgeving.

Nicole was jarenlang een van hen. Ze begon op haar elfde met snijden, lees haar hele verhaal hier.