Nieuws/Vrouw
1313192
Vrouw

Open brief

'Waarom maak je geen einde aan je leven?'

En weer een kind dat er niet langer tegen kon; dat het leven niet meer zag zitten, dat ten onderging aan pestgedrag. Sinds ik gisteren het bericht hoorde, zit mijn keel potdicht. Mijn hart bloedt. Waarom? Waarom liet iedereen dat jongetje en zijn familie alleen staan? Hou toch op met je pestprotocol en richtlijnen. Als de nood aan de man is, is niemand thuis.

‘Nou ja’, zegt de biologiejuf, ‘kijk, het is natuurlijk vervelend allemaal. Ik ga echt wel met die jongens praten. Maar u moet begrijpen, ze hebben het thuis niet gemakkelijk. Dat gedrag komt ergens vandaan. Daar houden we ook rekening mee. Zo’n kind dat pest is ook een beetje een slachtoffer. Lastig, lastig.’

Moeilijke positie

Ze heeft veertjes in haar oren, groene vogelveertjes. Ze kleuren prima bij haar grote poppenogen. Hoe oud zou ze zijn? Ik schat haar niet ouder dan een jaar of 20. Maar dat kan natuurlijk niet. Je kunt geen biologiedocent zijn op je 20. Laat staan mentor van een brugklas. Ze zal we een verdomd goede dagcrème gebruiken. Zo’n school is toch niet gek. Ze zetten toch geen halve puber op zo’n moeilijke positie?

Gescheurde rugzak

Ze zucht een beetje. Ik vermoed dat ze niet zo’n zin heeft in dit gesprek. Kan ik me wat bij voorstellen. Ik ook niet. Ik had echt liever een kind gehad dat iedere dag vrolijk fluitend naar school ging; dat ik hooguit een keer op gesprek had moeten komen omdat ie weer de hele dag met zijn vrienden aan het kletsen was geweest in plaats van op te letten bij wiskunde.

Maar nee, dat is niet het geval. Tussen het meisje met de vogelveertjes en mij in zit een stuurs jongetje, de blik naar binnen gekeerd. Hij heeft helemaal geen vrienden om mee te kletsen tijdens de les. Hij heeft niemand.

Ja, klasgenoten. Die heeft 'ie wel. En dat zullen we weten ook. Al is het maar doordat zijn fiets iedere dag een stukje verder is gesloopt. Het zadel is bewerkt met messteken, de banden zijn kapot, de ketting is eraf gehaald, er is een slag in het wiel getrapt.

God, wat hebben we dat kind op zijn kop gegeven. Toen 'ie weer thuiskwam met een gescheurde rugzak...

Lees verder op VROUW: "Naar aanleiding van de zelfmoord van een gepest kind eerder dat jaar, kreeg hij iedere dag het advies ook maar een eind aan zijn leven te maken."