Vrouw/Verhalen achter het nieuws
1313485965
Verhalen achter het nieuws

’Mama, Eva is toch een sterretje?’

Patrick (42) en Nienke (44) Spithoven verloren zeven jaar geleden hun ongeboren dochter Eva: Nienke was 24,5 weken zwanger toen ze ontdekte dat het hartje van Eva niet meer klopte. Nienke: „Wij denken nog elke dag aan haar. Het is een rode draad in ons leven, al hebben we geleerd om met het verlies te leven.” Inmiddels zijn ze dolgelukkig met hun tweede dochtertje Emma (4) en organiseren ze voor lotgenoten Wereldlichtjesdag in Woerden.

Elke tweede zondag van december wordt er wereldwijd stilgestaan bij alle overleden kinderen. Om 19 uur steken mensen over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan hun verloren dierbaren. Toen Patrick en Nienke vier jaar geleden voor het eerst hoorden over Wereldlichtjesdag, introduceerden ze dat evenement ook in hun gemeente Woerden. Voor Eva, en voor al die andere ouders die een kleintje hebben verloren.

Echo

Zeven jaar geleden besloot Nienke, werkzaam in een ziekenhuis, in haar eentje een echo te doen. Toen ze naar het scherm keek, zag ze meteen dat het niet goed was. „Het was doodstil. Ik was meteen lamgeslagen. Ik haalde mijn collega erbij en daarna de gynaecoloog, die bevestigde dat het hartje inderdaad was gestopt met kloppen.”

„Het kwam pas echt binnen toen ik mijn ouders belde om het te vertellen. Je moet het dan hardop uitspreken. Alles is daarna heel snel gegaan. Ik kreeg koorts en moest daardoor vrij snel van Eva bevallen. De maanden daarna waren heel zwaar. Gelukkig kregen we veel steun van familie en vrienden.”

Zwangerschap

Nienke en Patrick probeerden opnieuw zwanger te worden, een periode die gepaard ging met een aantal miskramen. Drie jaar later was Nienke opnieuw zwanger. Patrick: „Geen enkele zwangerschap of bevalling is na zo’n gebeurtenis onbevangen. Bij elk dingetje dat je doet of ziet, word je onzeker.”

„Nienke wilde zelfs dat het kindje na 36 weken gehaald zou worden, maar het ziekenhuis stemde daar natuurlijk niet mee in.” Nienke: „Hoewel ik een vrij makkelijke zwangerschap heb gehad, was elke dag voor mij een drama. Ik leefde in onzekerheid. Achteraf denk ik: ’Ik had er meer van moeten genieten’.”

Geen broertje of zusje

Nienke en Patrick zijn naar Emma open over Eva. Nienke: „Voor Emma is dood en leven heel abstract. De ene keer is Eva ’een sterretje in de lucht’, de andere keer vraag ze weer waar ze in de grond ligt. Soms vraag Emma om een broertje of zusje. Nienke: „Ik antwoord dan dat mama’s buik veel te oud is voor een baby. Dan zegt ze: ’Dan doe ik hem in mijn buik en geef ik hem aan jou als hij geboren is’.”

Patrick: „Wanneer Emma met haar poppen aan het spelen is, noemt ze de ene pop Emma en de andere pop Eva. Echt ruzie maken met een broertje of zusje zit er voor Emma dus niet in, maar op deze manier is Eva toch een beetje bij haar.”

Wereldlichtjesdag

Patrick vertelt dat veel mensen kracht putten uit Wereldlichtjesdag in Woerden. „Het feit dat je met lotgenoten bent, geeft steun. Met ons gaat het inmiddels heel goed, we hebben geleerd om met het verlies om te gaan. Maar voor mensen die nog niet zo ver zijn kan dit heel belangrijk zijn.” Nienke: „Een vrouw vertelde dat dit de eerste keer in jaren was dat zij de naam van haar overleden zoon hardop hoorde.”

Steun

Het paar hoopt dat ouders van overleden kinderen open durven zijn naar hun omgeving. „Mensen vinden het vaak moeilijk om over het verlies van een kindje te praten. Laat merken dat je het juist fijn vindt als mensen over je overleden kind beginnen. Wees open. Ook is het belangrijk dat je doorgaat, hoe moeilijk het ook is. Ondanks alle pijn en verdriet kan je zelf de keuze maken om door te gaan en te genieten van het leven.”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.