Nieuws/Vrouw
1313660541
Vrouw

Nova is regisseur maar bovenal moeder: Ik zoek het gevaar niet meer op

Nova van Dijk (42) is getrouwd met Martijn en heeft een dochter. Ondanks haar allergie voor kittens regisseerde ze het tweede seizoen van Poesjes, een pratende poezenfamilie die vanaf zaterdag 24 november weer op tv is. Haar grootste fan? Pippa (5) natuurlijk!

Nova pakt haar telefoon en zegt enthousiast: "Je moet dit echt even zien." Ze scrolt door de foto’s waarop het speciaal voor de serie gebouwde poezenhuis te zien is. De plek waar de reallife avonturen van een kattenfamilie op de voet worden gevolgd.

Dochter Pippa staat er met haar neus bovenop. "Wat een geluk heb ik toch", zegt Nova stralend. "Ik maak dingen die mijn dochter ook leuk vindt én ze kan langskomen op m’n werk."

Je regisseerde ook de korte film 'Kattenkwaad' en het eerste seizoen van 'Poesjes'. Wat heb jij met katten?

"Nou, ik ben allergisch voor ze. Als ze jong zijn tenminste, ik heb een 'kittenallergie'. Ik wist niet eens dat het bestond! De cameraman ook, dus begonnen we iedere opnamedag met een anti-histaminepil. Als ik er alleen al aan denk, begint het weer te kriebelen. Katten zijn eigenzinnig, grappig en leuk om naar te kijken.

Sowieso ben ik gek op dieren. Ik ben ermee opgegroeid; we hadden vissen, honden, ratten, fretten, katten... Alles liep los door het huis. Dus ja, ik werk graag met dieren, maar dan moeten ze wel de vrijheid krijgen. De katten konden ook het poezenhuis in en uit gaan wanneer ze maar wilden."

Heb je er stiekem eentje mee naar huis genomen?

"Uiteindelijk wel. Voor de eerste serie had iemand een kat met kleintjes beschikbaar gesteld. Ze wilde de moeder graag terug, maar de kittens mochten we houden. Mijn dochter heeft toen Mandarijn uitgekozen. Ze was al geen kitten meer toen ze bij ons kwam, in verband met mijn allergie."

Je komt uit een kunstenaarsfamilie, hoe is dat?

"Mijn moeder was flamencodanseres in het voorprogramma van Josephine Baker, mijn vader stond op Broadway. Daar kan ik moeilijk meer overheen, haha! Alleen 'schrijven' en 'regie' waren nog over, dus zijn mijn zus en ik dat maar gaan doen. Nee, onzin natuurlijk, dat ging vanzelf.

Ik dacht eerst dat ik de beeldende kunstkant op zou gaan. Schilderen en tekenen doe ik nog steeds; binnenkort ga ik waarschijnlijk weer exposeren. Ik heb een bepaalde stijl, die overeenkomt met de sfeer in mijn films en series.

Ik ben ook weleens gevraagd een politieserie te maken, maar dat past niet bij mij. Mijn motivatie om 'Ja' te zeggen op Poesjes was omdat ik het in mijn eigen stijl kon doen. En natuurlijk voor mijn dochter."

Want?

"Ze was toen 1 en ik wilde graag iets voor haar maken. Ik vind het leuk om Pippa iets te laten zien dat helemaal handgemaakt is. Want via Netflix zien kinderen veel computeranimaties. Razend knap soms, maar als iets écht is, prikkelt dat nog meer hun fantasie.

Haar beste vriendinnetje durfde niet meer bij ons te spelen omdat ze dacht dat het poezenhuis uit de serie óns huis was en wij dus katten ter grootte van leeuwen hadden rondlopen."

Heeft Pippa je leven erg veranderd?

"Het eerste jaar zat ik helemaal in de ouderschapsbubbel. Het voelde tegennatuurlijk, zo’n klein hummeltje naar de crèche brengen, dus hebben we elkaar steeds afgewisseld met werken. Pas sinds Pippa naar school gaat, hebben we soms een oppas.

Werk is nog steeds erg leuk, maar nu wel mijn nummer twee. Op woensdag ben ik vrij, dan doe ik leuke dingen met mijn dochter. Dat is het voordeel van regisseur zijn; ik kan zelf mijn werktijden creëren."

Wat doe je nog meer anders?

"Voordat ik moeder werd, maakte ik documentaires in Rusland over rondreizende circussen. En ik ging met de Russische politie mee op researchreis. Voor Buitenlandse Zaken maakte ik films over de rechten van de vrouw in conflictgebieden. Dat was heftig.

Maar nu ik moeder ben, ga ik dat dus nooit meer doen. Voorheen hing ik als acrobaat aan een galopperend paard in de circuspiste of draaide ik gerust een shot vanuit een helikopter: deur open, gordel los... Nu zou ik zeggen: 'Dit en dit moet er gefilmd worden, succes!' Ik zoek het gevaar niet meer op."

Seizoen 2 is vanaf 24 november dagelijks op NPO Zapp te zien.

Jij op VROUW.nl

Heeft het moederschap jouw carrière ook beïnvloed?

Vertel het ons hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.