Nieuws/Vrouw
1314853309
Vrouw

Ambers borstvergroting ging mis: 'Er blééf maar vocht uit lopen'

Amber (25) droomde al tijden over een goede cup. Ze had een A-cup en wilde net als haar zus liever een mooi gevulde B- of D-cup hebben. Ondanks dat ze voor een goede kliniek koos, kwam ze in een regelrechte medische nachtmerrie terecht. Zes (!) operaties later heeft ze dan eindelijk haar droomcup en dat alleen door tussenkomst van het programma Verminkt. "Ik ben nu blij en klachtenvrij, maar dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad."

“Ik had bijna niks, maar ik droomde van mooie volle borsten. Toen ik terugkwam van een reis naar Australië en ik klaar was met mijn studie, vond ik de tijd rijp. Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan naar goed aangeschreven klinieken en daar de beste uit gekozen. Het zou geen goedkope behandeling worden, maar ik had het ervoor over. En op basis van aanbeveling vertrouwde ik volkomen op de arts die mij zou behandelen.”

Terug naar huis

"Tijdens mijn eerste operatie ging ik van een 70A naar een 70D. Prachtig, maar ik kon er niet lang van genieten: twee maanden erna werd mijn borst hard en kloppend. Een normale beha verdroeg ik niet, ik moest een sportbeha dragen om de boel een beetje te ondersteunen en stabiliteit te geven.

Weer twee maanden later werd mijn borst nog harder. Ik dacht gelijk dat er iets mis was en heb de kliniek gebeld. Ik mocht langskomen en de arts stelde mij gerust: het hoorde bij mijn herstel. Het zou nog wel zachter worden. Het ging tegen mijn gevoel in, maar ik werd naar huis gestuurd. Dat was eind november. ”

Antibiotica

“Eind februari voelde mijn linkerborst nóg harder en nóg meer vervormd aan. Tijdens mijn halfjaarlijkse controle door mijn behandeld arts, vroeg ze waarom ik niet eerder aan de bel had getrokken: het zag er niet goed uit! Mijn klomp brak, ik had aangegeven dat ik me niet goed voelde en dat ik pijn had, ze had er alleen niks mee gedaan en gezegd dat het erbij hoorde. Op dat oordeel had ik vertrouwd.

Ik moest zes weken aan de antibiotica, dat zou moeten helpen. Maar het deed niks. Mijn arts zei dat er niets anders opzat dan een nieuwe operatie. Toen dacht ik nog dat zij de enige was die mij kon helpen. Zij kende de case en kon mij kosteloos helpen. Maart 2017 ging ik dus voor de tweede keer onder het mes. Ze haalde het oude implantaat eruit en deed er een nieuwe in.”

Zwart litteken

“Dat ging twee weken goed, tot het wéér ging infecteren. Mijn linkerborst werd weer groter en er zat vocht in. Het litteken stond bol en werd zwart: ik dacht dat het zou springen! Toen ik op een dag rechtop ging zitten, voelde ik er zelfs vocht uit lopen. Een andere arts in dezelfde kliniek heeft dat er toen uit gehaald.

Bij elkaar was het wel een halve liter. Wat het precies was, werd me niet verteld. Ondertussen bleef het vocht komen, drie maanden lang had ik ontzettend veel pijn. Mijn arts raadde mij aan om de wond met een wattenstaafje open te houden, zodat het vocht eruit kon."

Second opinion

"Omdat ik het niet meer vertrouwde, ben ik voor een second opinion bij een andere arts langsgegaan. Die adviseerde om het implantaat eruit te laten halen. Dat leek me een goed idee. Ik was de pijn beu, de geïnfecteerde borst en ook mijn sportbeha. Ik wilde alleen nog maar dat het eruit werd gehaald, zodat het rust kon krijgen.

De derde operatie volgde. Dit keer om alles eruit te halen. Je zou denken dat ik het ergens anders zou laten doen in dit stadium, maar ik moest het wel daar doen. Anders werd het niet vergoed."

Verminkt

"Na de operatie was de infectie weg, maar had ik ook een gehavende borst. De arts van de second opinion zei dat het lastig zou worden om het nog goed te krijgen. Toen heb ik me aangemeld bij Verminkt en heeft plastisch chirurg Joost Staudt - de arts van het programma - de reconstructie uitgevoerd.

In drie operaties heeft hij het mooi gemaakt met een nieuw comfortabel implantaat en een huidcorrectie. Ik ben nu blij en klachtenvrij, maar dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Door alle ellende heb ik studievertraging opgelopen. Ik ben ruim tweeënhalf jaar bezig geweest met mijn herstel, om over de emotionele schade maar niet te spreken.”

De uitzending van Verminkt, waarin het verhaal van Amber te zien is, wordt op woensdag 22 mei om 21:30 uitgezonden bij RTL4.

Heb jij een bijzonder verhaal en wil je dat met ons delen? Stuur dan een berichtje!

Jij op VROUW

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.